Lösenord syftar till att stänga ute obehöriga, men det är allt för ofta som de fyller en falsk trygghet. Många har dessutom samma lösenord hemma som på arbetsplatsen.

Trots att biometrisk inloggning blivit populärt kommer lösenordet att fortsätta att vara en viktig säkerhetslösning ett bra tag framöver. Lösenordet har dock en svaghet, det är att det kräver en hel del av dig som användare för att din egen IT-säkerhet ska hålla måttet.

– Ett välkänt men underskattat problem är att många använder sina lösenord om och om igen, på olika konton både i jobb och privat. Studier visar att 80 procent av användarna har den dåliga vanan att återanvända, ofta dåliga och dessutom läckta, lösenord på flera konton, säger Helene Westerlund, CTO hos Specops.

Hon berättar att ledande säkerhetsexperter betraktar återanvända lösenord som en större säkerhetsrisk än malware. Dels riskerar du drabbas negativt privat i form av att känslig information kan läcka ut såsom bankkonton, adress med mera. Dessa uppgifter kan sedan illasinnade nyttja för att exempelvis köpa saker i ditt namn eller stjäla från dig. Dels utsätts din arbetsplats för stora risker om du återanvänt lösenordet även där.

Skaffa bra säkerhetsrutiner
Med ett bra lösenord och genomtänkta rutiner förhindrar du för obehöriga att komma åt dina lösenord. Hemma handlar det om att välja starka lösenord, och när du kommer till arbetsplatsen är det viktigt att du inte använder samma lösenord. IT-supporten på företaget kan också göra åtgärder som försvårar för hackare och andra. Det handlar exempelvis om att blockera ord från ordböcker och läckta lösenordslistor för att minimera risken för dataintrång, samt att få bort de vanligaste och sämsta lösenorden.

– Många väljer lösenord som följer ungefär samma mönster om och om igen eftersom kraven på komplexitet annars gör dem för svåra att komma ihåg. För att göra lösenorden både säkrare och lättare att komma ihåg, kan ni se till att ha system som tillåter användningen av långa lösenfraser. Ett exempel på en lösenfras är DinTurAttPlaneraMötet!. En lång lösenfras är oftast svårare att knäcka än ett komplext lösenord, säger Helene Westerlund.

Det finns också vissa grupper i företaget där IT-säkerheten bör analyseras extra noggrant. Exempelvis bör IT-supporten och olika säkerhetsnivåer med tillgång till känslig information ha högsta möjliga säkerhet för att försvåra för hackare och andra att bryta sig in och stjäla information.

– Anledningen till att se över säkerheten kring just dessa personer är att de ofta är hackarnas favoritoffer, säger Helene Westerlund.

Så skyddar du din organisation mot hackarnas lättaste väg in