Olika bredbandsoperatörer skiljer sig åt mer än man kanske kan tro. För företaget som ska välja mellan operatörer kan det vara svårt att veta vad man ska väga in. “Men om du vet vilka tre beslut på vägen som kommer att vara avgörande på sikt, blir det lättare att välja rätt”, menar Daniel Krook, VD på Bredband2.
I valet av internetuppkoppling är valen många och ofta svåra att överblicka. Det kan vara frestande att gå direkt på en av de största aktörerna för att de känns trygga, med en väldigt bred produktportfölj för alla typer av tjänster. Men en stor organisation innebär inte alltid den trygghet du egentligen behöver. Din kontaktperson kan agera mer som ordermottagare än som en kunnig rådgivare, särskilt om du är en ganska liten företagskund. Det funkar inte så bra i dagens komplexa IT-landskap.
Du behöver ta en ordentlig titt på vad uppkopplingen faktiskt ska användas till och anpassa valet efter det.
Daniel Krook, VD, Bredband2

– En mellanstor leverantör har oftast bättre intern kommunikation och är mer öppen för flexibla och snabba lösningar än de riktigt stora operatörerna, menar Daniel Krook, VD på Bredband2. Det borgar för en bättre upplevelse för dig som kund, både i upphandlingsfasen och efter driftsättning,
Guide: Fyra enkla steg till ett stabilt, tillgängligt och säkert nätverk
Se helheten från början
Enligt Daniel Krook är valet av bredbandsleverantör egentligen ett beslut i tre steg. För det räcker inte att ha en anslutning till nätet. Uppkopplingen ska dessutom räcka till alla användares alla behov, och – inte minst – stå emot den uppsjö olika hot som moderna företags IT-miljöer ständigt utsätts för. Så beslutet behöver fattas i tre steg:
1. Vilken sorts uppkoppling ska vi ha?
Det gamla hederliga kopparnätet avvecklas i rask takt nu och vi ser allt fler företag som rustar sig inför framtida behov och väljer fiber istället. Där fiberutbyggnaden inte är klar finns fortfarande de som är nöjda med kopparnätet ett tag till. Kapaciteten i fiberkablarna är dock betydligt större, och överträffar ännu de behov som företag har idag. När kapacitetskraven ökar går det att skruva upp hastigheten i nätet.
2. Vilket sorts nätverk ska vi ha?
Företag kan välja att ha ett kontorsnät med fast uppkoppling. De kan också välja att ha ett wifi. Det senare passar företag som vill ha en molnbaserad lösning med hög kvalitet och bra säkerhet. Det finns fördelar med att ha både ett kontorsnät med fast uppkoppling och ett wifi.
– När företagets anställda arbetar på distans är det dessutom viktigt att de har tillgång till en VPN-tjänst som fungerar som en skyddad tunnel till företagets nätverk, säger Daniel Krook. Så du behöver ta en ordentlig titt på vad uppkopplingen faktiskt ska användas till och anpassa valet efter det.
Säkerhet på rätt nivå
3. Vilken säkerhetsnivå ska vi ha?
Digitaliseringen går rasande fort i Sverige, men IT-säkerheten hänger inte riktigt med i samma takt. Det är därför oerhört viktigt att du som väljer bredbandslösning till företaget tar dig tid att jämföra även säkerhetslösningarna hos de leverantörer du tittar på. De flesta företag har idag en enkel brandvägg och kanske något klientskydd. Men i verkligheten behövs ofta mer än så.
– Brandväggen behöver vara anpassad efter nutidens risker, eftersom den hindrar all obehörig trafik att få åtkomst till företagets nätverk. Med rätt brandvägg slipper ditt företag dessutom investera tid i it-administration och kostsam utrustning.
Ett molnbaserat DDoS-skydd gör att du undviker skadliga överbelastningsattacker som kan slå ut tjänster och webbplatser. Denna typ av attacker blir allt vanligare och vissa verksamheter är mer utsatta än andra.
En billig försäkring som alla företag borde ha är en backup-lina i form av redundans som går över 4G-mobilnätet, för det fall att den ordinarie uppkopplingen går ner av någon anledning. Man kan även behöva titta på ett DNS-skydd, som upptäcker och blockerar misstänkta eller svartlistade domäner, oavsett var medarbetarna befinner sig.
– Har du som beslutsfattare tittat på alla dessa aspekter tidigt i processen, har du ökat chanserna markant för att slippa börja om igen om något halvår och leta nya leverantörer för både nätverksfrågan och säkerhetsfrågan. En extra vinst blir det dessutom om du låter en och samma leverantör ordna alla tre stegen. Då har ni bara en part att vända er till för support, oavsett var i er miljö det uppstår driftstörningar, säger Daniel Krook.