Ständiga automatiserade tester är en central del av produktutvecklingen inom Assa Abloy. Det har möjliggjort ett kontinuerligt flöde av nya innovativa produkter.

Digitala säkerhetslösningar för accesskontroll, identifiering och dörrautomatik är några exempel på innovationer som har utvecklats inom företaget.
– Syftet med lösningarna är att de så smidigt som möjligt ska öppna dörrar för rätt människor vid rätt tider. Produkterna ska kunna identifiera personer som vill passera, till exempel genom ett passerkort och en pinkod, säger Pär Tojkander, QA-ingenjör på Assa Abloy.

Utvecklarna använder den agila metoden scrum. Det är produktägarna som kravställer och därefter utformar produktutvecklarna en lösning så att kraven uppfylls. Under hela processen sker arbetet i team.
– Efter en treveckorssprint ska vi kunna leverera en färdig produkt. Trots att arbetet måste göras mycket snabbt håller det hela tiden hög kvalitet. Om kraven under projektet ändras så att vi måste gå i en ny riktning, är vi mycket snabbfotade.

Läs mer: Se alla lediga jobb inom Assa Abloy-koncernen

En central del av utvecklingsarbetet är tester. I traditionell vattenfallsutveckling bygger man produkten färdig innan den testas. I scrum pågår testerna från början och under hela processen, vilket innebär att produkten kan förbättras betydligt snabbare och effektivare.

Men manuella tester är för långsamma och inte tillräckligt effektiva. Därför är de flesta tester automatiserade, vilket ger hög testtäckning i varje sprint, med hög kvalitet och snabb feedback. Bland annat gör man automatiserade regressionstester löpande genom hela processen.
– Men vi gör också utforskande tester där vi måste använda vårt intellekt i högre grad. Dessa båda sorters testning kompletterar varandra mycket bra, säger Pär Tojkander.

Läs mer: Finns din framtid på Assa Abloy? Här är alla lediga jobb

Mobila nycklar, det vill säga att användare kan öppna dörrar genom att hålla sin mobiltelefon framför låset, är ett exempel på ett produktområde där det pågår ett utvecklingsarbete. Ett annat exempel är ansiktsigenkänning.
– Det är en digital teknik för att automatiskt identifiera personer genom deras ansiktsdrag. Med ett sådant system behöver man bara gå mot dörren för att den ska öppnas. Därför är det en maximalt sömlös lösning, säger Pär Tojkander.

Läs mer om hur ASSA ABLOY arbetar