Genom tekniska lösningar kan Rädda Barnen erbjuda sina unga besökare ett tryggt trådlöst nätverk. Så här fungerar det.

Rädda Barnen har just nu smart teknik igång som gör att ungdomar kan använda en säker internet access utan att riskera utsättas för skadlig kod, porr och liknande. Det är Telenor Inpli som ser till att de får tillgång till en trygg och säker uppkoppling.
I Rädda Barnens fall ville vi hjälpa dem att sätta upp ett trådlöst nätverk som är tryggt för barnen att surfa på, säger Peter Bohman, Business driver hos Telenor Inpli.

Det var i samband med en förfrågan från Rädda Barnen som företaget började titta på en lösning med hårdvara i kombination med en hotspot. De skapade ett slags allt-i-ett-enhet som innehöll en trådlös accesspunkt och en konfigurerad brandvägg. I samarbete med Rädda Barnen beslutade de sedan vilka kategorier som skulle spärras, exempelvis porrsurfning och skadlig kod.

– Vi har så mycket kunskap och tekniska förutsättningar som gör att vi kan hjälpa organisationer. När vi träffade Rädda Barnen så klickade det och vi kände att här vill vi hjälpa till, säger Peter Bohman.

Läs mer om projektet som ger barn en trygg internetuppkoppling

Bara början
Projektet med Rädda Barnen är bara i sin linda ännu. Målsättningen nu är att de ska leverera ytterligare nio stycken liknande system till andra lokaler.

– Den vi satte upp i Hjällbo var på prov och den fungerade jättebra. Så nu tittar de på andra lokaler där denna lösningen ska införlivas. Vi har en plan framåt.

Liknande lösningar för skolor
Liknande lösningar går att göra för skolor som har befintliga trådlösa nät. Med hjälp av molnbaserad lösning kan skolorna använda sina existerande nätverk och komplettera dem med funktioner för att spärra oönskad trafik. Man kan t.ex. spärra tillgången till fusksidor, fildelning, porr och annat.

I Sverige är det dock fortfarande ganska ovanligt med den här typen av filtrering av trafik på skolor.
Tekniken finns och är inte svår att implementera, men systemet med upphandlingar gör att det inte är riktigt enkelt att komma ut och visa upp lösningarna som finns.
Peter berättar dock att de har ett erbjudande där man får testa systemet kostnadsfritt i sex veckor.

– Det tar ca 30 minuter att komma igång. Sedan kan de testa och utvärdera innan de bestämmer sig. Nästan alla vill behålla det efter provperioden, vilket känns kul, säger Peter.

Läs mer om projektet som ger barn en trygg internetuppkoppling