Vi befinner oss i en brytpunkt där det klassiska kontorslandskapet får ge vika för en trend som ställer stora krav på tekniken.

Alla har hört talas om aktivitetsbaserade arbetsplatser. Många jobbar till och med redan på en sådan. Inget eget skrivbord, utan i stället olika arbetsstationer och rum som är anpassade för specifika ändamål.
– Tiden är rätt och tekniken mogen för att ta konsekvenserna av en aktivitetsbaserad arbetsplats. Det ska bli oerhört spännande att se vad som händer under de kommande två åren, säger Tobias Andersson Director Communication Services på Ricoh.
I samarbete med andra företag erbjuder Ricoh tekniska lösningar på temat, och det finns mycket att ta hänsyn till i sammanhanget.
– Genomgående måste förändringen på arbetsplatsen vara snabb. Och den måste självklart täcka in alla aspekter av samarbete, till exempel hur distansarbete och satellitkontor hanteras, säger Tobias Andersson.

Inspirerat av amerikansk fotboll
Möjligheten att samarbeta på en gemensam yta är avgörande. Där kommer Huddle Concept in. Det är en lösning som hämtat sitt namn från den amerikanska fotbollen, där termen ”huddle” används för att beskriva hur laget och tränaren samlas i en cirkel för att diskutera strategin inför ett spelmoment.

Enkelt förklarat handlar det om en slags interaktiv whiteboard integrerad i en designad möbel. I de tekniska funktionerna ingår dels att det går att se och redigera dokument tillsammans, dels kan kommunicera via olika typer av tredjeparts-klienter.
– Det går att jobba direkt på tavlan, eller sitta vid sin dator eller sin mobila enhet och ansluta, förklarar Tobias Andersson.
Det behövs inget separat videokonferenssystem. Allt är integrerat.
– Och det funkar med alla klienter på marknaden. Det spelar ingen roll om det är Lync eller Polycom eller något annat.

Enkelt att dela
En tredje aspekt av Huddle Concept är att det gör det enkelt att på ett säkert sätt dela material. Det går till exempel att logga in via ett RFID-kort, eller med NFC via mobilen eller Ricohs egna app om man hellre vill det.

– Det primära är att den förenklar sättet att samarbeta. Det sänker kostnaderna för att upprätthålla driften. Den är enkel att övervaka och kräver ingen programmering, förklarar Tobias Andersson.

På det viset är Huddle Concept en produkt som ökar på möjligheten till att samarbeta snabbt och effektivt.
– Vi brukar säga att den är som motsatsen till ett styrelserum. Du kan sitta med en handhållen enhet på bussen till eller från jobbet, och redigera ett dokument tillsammans med dina kollegor.

Läs mer om hur Huddle Concept kan hjälpa er