Foto: Gustaf Hellsing

I Svenska kyrkan ska tusentals präster, diakoner och andra professionella själavårdare bli digitalt tillgängliga för människor. Det är it-chefen Pelle Djerfs uppgift att se till att det lyckas.

– Det är spännande att få vara med och digitalisera en tusen år gammal verksamhet.

Det berättar Pelle Djerf i podcasten Reimagine Technology. Han har arbetat inom it i små och stora organisationer i privat och offentlig sektor i över 20 år. Sedan den 1 juni i år är han it-chef i Svenska kyrkan.

Dop, konfirmationer, bröllop och begravningar tillhör kyrkans kärnverksamhet. I dag har dessa tjänster it-stöd på olika sätt.

– Vi har till exempel märkt att om man kan boka dop i en församling via en webbsida går dopfrekvensen upp. Det pågår ständigt ett arbete med att tillgängliggöra ännu fler av kyrkans tjänster digitalt.

Pelle Djerf tror inte att kyrkans grundläggande verksamhet kommer förändras så mycket i framtiden.

– Den har ju varit ungefär likadan i tusen år. Det är en organisation som har överlevt alla stora samhällsförändringar, så som krig, stormaktstid, jordreformer och urbanisering.

Det som kommer förändras i framtiden är hur kyrkan kommunicerar med medlemmarna. En utmaning för Svenska kyrkan är vikande medlemstal. Pelle Djerf är säker på att it-verksamheten kan bidra till att bromsa den utvecklingen.

– Det är roligt och spännande att använda vår digitala plattform för att göra tusentals präster, diakoner och andra professionella själavårdare digitalt tillgängliga. Det arbetet har redan börjat.

Lyssna på hela podcast-avsnittet här:

Fler avsnitt i Sofigates podcastserie Reimagine Technology

  • Scandics CIO/CDO Ann Helenius förklarar varför hon tror att CIO:er kommer bli vd:ar i många företag inom en snar framtid.
  • SJ testar ny teknik tillsammans med medarbetarna. Förutsättningen för att jobba framgångsrikt med it-frågor är att jobba extremt nära verksamheten, säger CIO Clas Artvin.
  • SBABs CIO Klas Ljungkvist förklarar varför han tror att hans egen roll kommer att försvinna i framtiden. Dessa och fler avsnitt finns här.