Svensk fotboll är i framkant av den digitala utvecklingen i den internationella fotbollsvärlden. Tekniken som används på Allsvenskans och Superettans arenor är världsledande och har väckt stor uppmärksamhet i fotbollsligor runt om i världen.

På it-eventet Cygate Connect2IT i oktober är en av talarna Per Welinder, CEO på SEF AB, ett dotterbolag till Svensk Elitfotboll (SEF) som organiserar Allsvenskan och Superettan. Han berättar hur de har gått ”från buzzwords till business” – eventets tema – på sin digitaliseringsresa.

SEF har infört den senaste arenatekniken för Allsvenskan och Superettan, och projektet innebär att besökarnas upplevelse kan förbättras före, under och efter matcherna.
– Liknande arenateknik som vi använder finns på ett antal av de stora sportarenorna i världen, men vi har förstått att vi är ensamma om att som hel liga använda den här tekniken, säger Per Welinder.

Per Welinder, CEO på SEF AB, berättar på it-eventet Connect2IT om arbetet med digitalisering på de svenska fotbollsarenorna.

Vinna tillbaka publiken
Bakgrunden till it-satsningen är att svensk fotboll halkade efter Europa i början av 2000-talet. En av klubbarnas många olika åtgärder för att vända utvecklingen och öka intäkterna var att starta ett stort it-projekt och skapa en gemensam plattform. Lösningen omfattar allt från biljetter och CRM-system till wifi på arenorna och en egen kanal till publiken, Livekanalen.
– Med hjälp av Cygate har vi utrustat arenorna med en wifi-lösning som är så kraftfull att den klarar att strömma livevideo till hela publiken samtidigt.

Här hittar du programmet för årets Connect2IT

Ett exempel på hur it-satsningen förenklar för publiken är att man kan köpa och få sin biljett direkt i klubbarnas egna app-versioner av Livekanalen. Lösningen är också förberedd för klubbar som vill utöka publikservicen med köp av mat och dryck eller merchandise direkt i mobilen. Den annars mest uppmärksammade funktionen är pushnotiserna med highlights och repriser från alla matcher i Allsvenskan och Superettan.
– I Livekanalen kan publiken titta på intressanta repriser både från matchen på arenan och från andra matcher som spelas samtidigt. Klippen levereras med bara några sekunders fördröjning, och det klarar mig veterligen ingen annan i världen i dagsläget, säger Per Welinder.

Hur hårt var skottet?
En annan funktion är en AI-lösning som i realtid läser av intressanta data och händelser i matcherna, till exempel hur många passningar som har gjorts, hur långt en spelare sprungit eller hur hårt ett visst skott mot mål var.
– De senaste åren har publiken varit rekordstor i Allsvenskan och Superettan, säger Per Welinder. Det beror inte på denna satsning, men med rätt verktyg kan klubbarna lättare hålla kvar alla dem som nu kommer till matcherna, och förhoppningsvis öka publiken ännu mer.

Intresse hos La Liga
SEF:s lösning har väckt stor uppmärksamhet i den internationella fotbollsvärlden. Ett exempel är La Liga i Spanien som har följt projektet på nära håll och som visar stort intresse för ett antal av funktionerna.

Du kan höra Per Welinder berätta mer om projektet på Connect2IT som äger rum på Grand Hotel i Stockholm den 9 oktober och på Trädgår’n i Göteborg den 4 oktober. På eventet framträder även flera andra framstående talare, som Siren HofvanderCSO på Min Doktor, och Anne-Marie Eklund-Löwinder, CISO på IIS (Internetstiftelsen i Sverige), som bägge kommer att prata om it-säkerhet.

Läs mer om it-eventet Connect2IT