Trodde du att ruggade datorer bara är för militärer och polarforskare? Tänk om. Nu upptäcker allt fler organisationer att dessa produkter har fördelar i många fler miljöer än de extrema. 

Ruggade datorer har alltid varit det självklara valet för gruvarbetare, militärer i fält och andra som vistas i extrema miljöer men där tekniken ändå alltid måste fungera. I dag har digitaliseringen skapat nya behov som har gjort att efterfrågan ökar från nya grupper.

Praktiskt taget alla branscher som har personal som arbetar utomhus, till exempel servicetekniker, blåljusverksamhet, säljare och på industrier, använder bärbara datorer och handhållna enheter. Och detta i miljöer som inte sällan är en mardröm för ”vanlig” elektronisk utrustning, men där ruggade produkter löser uppgiften.

Även i verksamheter där datorerna inte regelbundet utsätts för arktisk kyla eller piskande regn, som på lager eller i truckar, grävmaskiner och lastbilar, innebär stryktåligheten att livslängden blir längre och andelen fel lägre än för vanliga kontorsdatorer. 

Snabb teknikutveckling

Stefan Lindau, Country Manager i Norden på Panasonic Mobile Solutions Business Division.

Nya generationer processorer samt tekniska framsteg inom passiv kylning har samtidigt gjort det möjligt att bygga ruggade datorer och surfplattor med höga prestanda, utan att de överhettas på grund av sin vattentäthet eller skyddade konstruktion. Därmed är de prestandabegränsningar som tidigare fanns nu förpassade till historieböckerna. 

– Jag skulle säga att den stora skillnaden med en ruggad dator är att den har byggts för krävande, professionell användning på alla sätt som går, säger Stefan Lindau, Country Manager i Norden på Panasonic Mobile Solutions Business Division. 

– En robust dator är inte utformad för att vara snygg, utan för att fungera i krävande miljöer i tre till fem år, ibland dygnet runt.

Har ni rätt verktyg för er arbetsstyrka? Läs mer om Panasonic Toughbook här

Inte bara stryktåliga

En ruggad dator skiljer sig från en ”vanlig kontorsdator” på flera sätt. Det mest uppenbara är förstås stryktåligheten, som uppnås bland annat genom dämpande upphängningar inuti datorn och en konstruktion som separerar känsliga delar från varandra. Skärmen är anpassad för utomhusbruk och har polariserande filter och mycket högre ljusstyrka för att vara synlig i fullt solljus. I de fall det finns en pekskärm används vanligen en annan teknik för tryckkänsligheten än på konsumentprodukter, vilket gör att enheterna går att använda med handskar och när skärmen är våt. 

Man kan lita på att en ruggad dator kommer att hålla och fungera under lång tid, och det gäller även tillbehören.

Stefan Lindau, Country Manager i Norden på Panasonic Mobile Solutions Business Division.

Batterier är utbytbara under drift, och ofta finns två batteriplatser som ger extra lång driftstid mellan laddningar. En professionell ruggad dator är ”vattenskyddad” och har testats av oberoende laboratorier så att den uppfyller IP-klassningar eller den militära standarden MIL-STD-810. Fordonsmonteringarna består inte av en sugpropp, utan av krocktestade dockor för riktig montering med strömförsörjning och portar.

Detta fokus på produktivitet visar sig på flera sätt:

– Eftersom våra robusta produkter riktar sig till professionella användare kan de utrustas med de portar och anslutningar som behövs, vare sig det handlar om seriella RS-232 eller vattentäta usb-kontakter, säger Stefan Lindau. Många av våra kunder behöver ansluta allt från streckkodsläsare till specialiserad mätutrustning, som ibland kräver ett särskilt interface. Och resten av datorn kan också specialbyggas i hög grad.

Kan gynna både plånbok och miljö

Robusta datorer är något dyrare än vanliga kontorsdatorer, men kan ofta innebära en lägre totalkostnad i ett längre perspektiv:

– En ruggad dator är byggd med ett extremt högt kvalitetsperspektiv för att klara de hårda miljöer den är designad för, säger Stefan Lindau. Det betyder att man kan lita på att den kommer att hålla och fungera under lång tid, och det gäller även tillbehören. 

– Ett exempel är vår populära modell CF19 som fanns på marknaden från 2003 till 2017, där processorerna följde Intels uppdateringar, men det yttre skalet inte ändrades på alla år. Det betyder att alla fästen, tillbehör och batterier och batteriladdare som våra kunder investerat i fortsatte att fungera, även när datorerna byttes ut mot nyare modeller. Ofta glöms den kostnaden bort i inköpskalkylerna, säger Stefan Lindau.

Hållbarheten innebär förstås också miljömässiga fördelar eftersom produkterna inte behöver bytas ut lika ofta. Inköp av ruggade enheter kan därför bli en del av organisationens miljöarbete.