I dag går det inte att bedriva verksamhetsutveckling utan it. Och förutsättningen för att kunna arbeta framgångsrikt med it i organisationer är att arbeta extremt nära verksamheten.

Det säger Clas Artvin, CIO på SJ, i podcasten Reimagine Technology. Förra året utsågs sj.se till Sveriges bästa webbplats av IDG. I år har SJ blivit utnämnt till Sveriges mest digitaliserade resebolag.

– I vårt digitaliseringsprogram fokuserar vi på teknologier som Internet of Things, dataanalys, virtual reality, blockchain, robotteknik och AI. Programmet är lite av en innovationsfabrik, säger han i podcasten.

Enligt Clas Artvin kan digitaliseringen ske på tre olika sätt. 1. Digitalisering av kundmötet. 2. Digitalisering av den interna verksamheten. 3. Skapa nya affärsmöjligheter genom digitalisering.

På SJ har kundmötet redan digitaliserats. 95 procent av försäljningen sker i egna digitala kanaler. I dag har SJ mycket fokus på digitalisering av interna processer.

– Ett exempel är insamling av information från uppkopplade sensorer som finns på fordonen. De kan känna av när det är dags att åtgärda slitage. På det sättet kan vi optimera underhållet av fordonen.

SJ testar ny teknik tillsammans med verksamhetens medarbetare för att se hur den kan göra det möjligt att arbeta smartare.

– Det kanske fanns en tid då it och verksamhet var två olika saker. Men över tiden har de flutit ihop. Förutsättningen för att jobba framgångsrikt med it-frågor är att jobba extremt nära verksamheten, säger Clas Artvin.

Lyssna på hela podcast-avsnittet här:

Lyssna på fler avsnitt i Sofigates podcastserie Reimagine Technology

  • Hos SAS läggs allt fler it-system i molnet. CIO Mattias Forsberg berättar om it-strategin som skapats för att företaget ska kunna dra nytta av digitaliseringen.
  • SBABs CIO Klas Ljungkvist förklarar varför han tror att hans egen roll kommer att försvinna i framtiden.
  • Tre:s Head of IT Jonny Engel berättar hur bolaget lyckas behålla sin status som framgångsrik utmanare och innovatör. Dessa och fler avsnitt finns här.

Här hittar du alla avsnitt av CIO-podden