Ofta sätter ledarskapet stopp för samhällets, organisationers och företags förmåga att använda den nya tekniken. Många ledare behöver öka sin kunskap om hur tekniken kan skapa kundvärde.

Det säger Ann Hellenius, CIO/CDO i Scandic Group, i podcasten Reimagine Technology. Hon kombinerar sitt jobb på Scandic med några styrelseuppdrag och sitter även i regeringens digitaliseringsråd. Hon håller också på att skriva en bok om ledarskap som kommer ges ut i år.

– Förutsättningarna för ett bra ledarskap ser väldigt annorlunda ut i dag än för bara fem–sex år sedan. Vi har en mycket datadriven värld där 90 procent av all information har skapats under de senaste två åren. Vi måste arbeta betydligt mer datadrivet och vara inriktade på att använda ny teknik, säger Ann Hellenius i podcasten.

Enligt Ann Hellenius är ledare i många företag och organisationer ofta en bromskloss när det gäller förmågan att använda den nya tekniken.
– Det är oerhört viktigt att kompetensen på områden som AI, machine learning och big data höjs i företagsledningar och styrelser.

CIO har en mycket viktig roll som en dirigent när det gäller de här frågorna.
– I en snar framtid kommer CIO:er bli vd:ar i många företag. Jag skulle välkomna en sådan utveckling.

I hotellbranschen finns det mycket att göra med ny teknik.
– Jag tänker på hela kundresan – före, under och efter besöket på hotellet. Vi har satt upp ett helt nytt team här som ska utforska hur vi ska arbeta med den nya tekniken, säger Ann Hellenius.

Lyssna på hela podcast-avsnittet här:

Lyssna på fler avsnitt i Sofigates podcastserie Reimagine Technology

  • SJ testar ny teknik tillsammans med medarbetarna. Förutsättningen för att jobba framgångsrikt med it-frågor är att jobba extremt nära verksamheten, säger CIO Clas Artvin.
  • Hos SAS läggs allt fler it-system i molnet. CIO Mattias Forsberg berättar om it-strategin som skapats för att företaget ska kunna dra nytta av digitaliseringen.
  • SBABs CIO Klas Ljungkvist förklarar varför han tror att hans egen roll kommer att försvinna i framtiden. Dessa och fler avsnitt finns här.

Här hittar du alla avsnitt av CIO-podden