Självständiga utvecklingsteam driver mycket av digitaliseringen på SBAB. Det berättar CIO Klas Ljungkvist i podden Reimagine technology. Han hoppas att hans egen roll inte ska behövas i framtiden.

Sedan Klas Ljungkvist, utsedd till Årets CIO 2018 av CIO Sweden, tillträdde som CIO på den statliga bolåneföretaget för tre år sedan har stora satsningar på digitalisering gjorts, och en innovationsfrämjande kultur växt fram.

– Det är extremt viktigt att bygga en arbetsplats som är modern på ett sådant sätt att man släpper fram kreativiteten hos medarbetarna, säger Klas Ljungkvist i podcasten.

Banken har ett antal kärnsystem och integrationer som man håller på att byta ut mot snabba mikrotjänster. Mycket av ansvaret ligger på självständiga utvecklingsteam, som består av både ingenjörer och representanter för verksamheten såsom produktexperter, processexperter och kravställare.

SBAB har även börjat arbeta med AI, machine learning och robotik, men än så länge i ganska liten skala. Klas Ljungkvist räknar med att i framtiden kommer medarbetarna ute i verksamheten själva kunna fatta datadrivna beslut.

Det innebär också att CIO:s roll i framtiden förändras.
– I alla digitalt mogna branscher kommer de här teamen driva sin egen agenda. Då kanske en samlande roll – en sådan som jag har i dag – inte behövs, säger Klas Ljungkvist.

Lyssna på hela podcast-avsnittet här:

Lyssna på fler avsnitt i Sofigates podcastserie Reimagine Technology

  • SAS CIO Mattias Forsberg pratar om vikten av digital innovation, satsningen på molntjänster och varför den traditionella it-avdelningen snart försvinner.
  • Tre:s Head of IT Jonny Engel berättar hur bolaget lyckas behålla sin status som framgångsrik utmanare och innovatör.
  • Advokatfirman Vinges CIO Ann-Marie Ovin förklarar varför hon tror att GDPR kommer innebära positiva effekter för digitalisering. Dessa och fler avsnitt finns här.

Här hittar du alla avsnitt av CIO-podden