SAS är ett digitalt och datadrivet företag. En stor del av dess system och applikationer finns i dag i molnet och resten är på väg dit. Det innebär bland annat att CIO-rollen kommer förändras.

Det framgår av en intervju med Mattias Forsberg, sedan tre år CIO på SAS, i podcasten Reimagine Technology. Han har gjort om it-organisationen på företaget och skapat en it-strategi för att man ska kunna dra nytta av möjligheterna med digitaliseringen.

Mattias Forsberg, CIO SAS

– Vi har flyttat 40 procent av alla applikationer till publika moln. Ganska snart kommer vi ha den absoluta majoriteten av våra system som molnlösningar, säger Mattias Forsberg i podcasten.

Det här innebär att den traditionella it-avdelningen försvinner. It-miljön kommer i stället vara en mycket integrerad del av verksamheten.
– CIO:s roll blir att orkestrera en stor pool av resurser. CIO kommer se till att verksamheten får tillgång till de bästa möjliga resurserna, både när det gäller infrastruktur och personer. Det här kommer hända hos oss och på många andra företag.

En annan viktig del av strategin är att man har börjat använda avancerad dataanalys, machine learning, robotar och AI. Nästa steg påminner om BPO (Business Process Outsourcing) då man lägger ut processer på externa aktörer.

– Jag tror att CIO kommer vara den som tillhandahåller nästa generations BPO, men då kommer arbetet inte utföras av människor, utan av robotar, säger Mattias Forsberg.

Lyssna på hela podcast-avsnittet här:

Lyssna på fler avsnitt i Sofigates podcastserie Reimagine Technology

  • SBABs CIO Klas Ljungkvist förklarar varför han tror att hans egen roll kommer att försvinna i framtiden.
  • Tre:s Head of IT Jonny Engel berättar hur bolaget lyckas behålla sin status som framgångsrik utmanare och innovatör.
  • Advokatfirman Vinges CIO Ann-Marie Ovin förklarar varför hon tror att GDPR kommer innebära positiva effekter för digitalisering. Dessa och fler avsnitt finns här.

Här hittar du alla avsnitt av CIO-podden