Är du rädd att obehöriga ska få åtkomst till affärskritiska data? Då behöver du en dator med en riktigt bra webbsäkerhetslösning.

Filerna och dokumenten på din dator är i större fara än någonsin. Och det är inte bara på grund av internet. Om du använder din dator på en offentlig plats – till exempel ett café eller tåg – kan nyfikna lätt titta över din axel, och cyberbrottslingar kan få tag på informationen på datorns hårddisk när du säljer den vidare eller lämnar den för återvinning. Det förklarar Pasi Välimaa, Solutions Technologist, Lenovo Sverige.

Men med en ThinkPad skyddas dina data av ThinkShield på flera effektiva sätt.

PrivacyGuard skyddar dina data mot nyfikna blickar

Pasi Välimaa, Solutions Technologists, Lenovo Sverige.

– Ett av hoten för dina data är så kallad shoulder surfing. Du sitter till exempel på tåget, på flyget eller på ett café och tar en kopp kaffe medan du jobbar med affärskritiska dokument. Utan att du märker det tittar en konkurrent över din axel och ser allt du gör. Dina affärsplaner kan riskera att bli avslöjade, förklarar Pasi Välimaa.

Som tur är kan du förhindra nyfikna blickar med PrivacyGuard, som kan installeras på de flesta Lenovo ThinkPads. Det är ett elektroniskt filter som gör det omöjligt att se vad som visas på skärmen från en sned vinkel. Filtret är lätt att aktivera och inaktivera, och det påverkar i stort sett inte alls hur bra du själv ser skärmen, berättar han.

På vissa ThinkPads kan filtret aktiveras automatiskt om fler än ett par ögon riktas mot din skärm. Och om du lämnar din dator utan att låsa den registreras det av en sensor och skärmen låses automatiskt.

Läs mer: Säkerhetsplattformen som håller er steget före IT-brottslingarna

Disk Wipe Tool tömmer disken helt

– En annan utmaning är situationen när din ThinkPad ska övertas av en kollega eller säljas vidare för att utnyttja andrahandsvärdet. Då är det oerhört viktigt att datorn töms på all data, säger Pasi Välimaa.

Med lösningen Keep Your Drive förhindrar du på effektivast möjliga sätt att filer och upplysningar på din ThinkPads hårddisk hamnar i fel händer.

Pasi Välimaa, Solutions Technologist, Lenovo Sverige

Han förklarar att användare eller it-ansvariga med hjälp av ThinkShield-teknologin Disk Wipe Tool kan radera en ThinkPads SSD-disk på allt innehåll. Enligt Flemming Märtens kan ingen annan leverantör erbjuda en tjänst som gör det möjligt för användaren själv att göra detta på ett ögonblick. Samtidigt går det inte att radera SSD-disken av misstag, förtydligar han. Du tillfrågas tre gånger innan totalraderingen genomförs.

Keep Your Drive förhindrar datastöld

Pasi Välimaa berättar om ytterligare en metod för att skydda dina data med ThinkShield-teknologi.

– Ibland behöver det inte vara så komplicerat. Med lösningen Keep Your Drive förhindrar du på effektivast möjliga sätt att filer och upplysningar på din ThinkPads hårddisk hamnar i fel händer, säger Pasi Välimaa och förklarar hur det går till:

– Till skillnad från många andra bärbara datorer på marknaden kan du på en ThinkPad fysiskt avlägsna SSD-disken från datorn. Det betyder att du kan behålla den defekta SSD-disken om den ska bytas ut av en tekniker – och på så sätt undviker du risken att affärshemligheter eller privat information sprids, förklarar han.