Hur ser du till att rätt användare loggar in på en dator så att ingen användare eller organisationen hamnar i farozonen? Välj en dator som är utrustad med en riktigt bra webbsäkerhetslösning.

Varannan sekund får någon sin identitet stulen någonstans i världen. Identitetsstöld är ett växande hot mot privatpersoners och organisationers säkerhet – och i dag orsaken till de flesta dataintrång. Så vad kan man göra för att hålla sig steget före nätets kriminella krafter?

Enligt Pasi Välimaa, Solutions Technologist, Lenovo Sverige, tar du ett stort steg på vägen för att skydda din identitet med säkerhetskonceptet ThinkShield.

– ThinkShield är en integrerad del av Lenovos ThinkPad-datorer. Här skyddas din identitet på flera effektiva sätt, säger Pasi Välimaa, som särskilt påpekar effekten av flerfaktorautentisering och Intel Authenticate-teknologin.

Läs mer: Så kan ni skydda era affärskritiska data – ladda ner guiden här

Flerfaktorautentisering – flera är bättre än ett

Pasi Välimaa, Solutions Technologist, Lenovo Sverige.

– Traditionellt har man skyddat sin dator med ett lösenord. Men det krävs inte särskilt mycket för att lösenordet ska avslöjas. Därför kan man öka säkerheten markant genom att kombinera ett lösenord med andra autentiseringsmetoder. Det kallas flerfaktorautentisering och är en integrerad del av Lenovos säkerhetskoncept ThinkShield, berättar Pasi Välimaa.

– Man kan uppnå ytterligare säkerhet genom att komplettera med en fingeravtrycksläsare. Den metoden har använts i över ett årtionde, men nu erbjuder flera ThinkPad-modeller den förbättrade versionen ”Match-on-Chip”. Det är en säker identifieringsmetod, men den har en extra fördel: Åtkomsten godkänns i själva chippet. Det finns ingen datakanal ut från chippet, och det går inte heller att stjäla data från chippet. Därmed garanteras både säkerhet och privatliv på samma gång, förklarar Pasi Välimaa.

– Utöver detta kan alla Lenovo ThinkPads levereras med inbyggd infraröd kamera, så att man kan komplettera med Microsofts Windows Hello-lösning. Det betyder i praktiken att användaren kan logga in med ansiktsigenkänning, precis som på en modern smart mobil, berättar han.

Större säkerhet ska inte behöva vara besvärligt om det går att undvika.

Pasi Välimaa, Solutions Technologist, Lenovo Sverige

Intel Authenticate möjliggör alternativ identifiering

Det finns ännu fler möjligheter att öka säkerheten – med hjälp av teknologin Intel Authenticate.

Exempelvis inom sjukvården använder man på många ställen passerkort – som kan skannas via ThinkPad-datorns smartkortsläsare. Det går även att använda trådlösa kort (NFC) eller fjärrlåsa sin dator med hjälp av en smart mobil.

– Det handlar om praktiska sätt att identifiera användaren på. Större säkerhet ska inte behöva vara besvärligt om det går att undvika, tycker Pasi Välimaa.

Lenovo är dessutom först med FIDO-certifierad identifiering (First Identity Online). Här kan användaren registrera sig på låsta webbplatser eller i företagsnätverk med hjälp av en nyckelkod på datorn som matchar en nyckelkod online.

– Denna oerhört säkra identifieringsmetod kombineras med till exempel en fingeravtrycksläsare. Därmed minskar risken för identitetsstöld till följd av svaga lösenord eller nätfiske avsevärt, förklarar Pasi Välimaa.