Det är viktigt att inte bara några få stora teknikföretag har tillgång till den senaste AI-tekniken. Redan i slutet av det här året kommer det finnas en plattform som gör det möjligt för alla företag att på ett enkelt sätt dra nytta av den.

Det kommer Anders Arpteg, Principal Data Scientist, Peltarion, tala om på eventet IP Expo Nordic som äger rum i Stockholm den 19–20 september.
– I flera år har teknikjättar som Google, AWS, Facebook, Apple och Microsoft satsat otroligt mycket pengar på att kunna dra nytta av den senaste AI-tekniken, säger han. I dag har de också börjat tjäna oerhört mycket pengar på den.

Anders Arpteg

Artificial Intelligence har funnits i över 60 år. Under den tiden har det gått upp och ned med utvecklingen av tekniken. De senaste fem–tio åren har det dock skett en påtaglig förbättring, mycket tack vare den nya deep learning-tekniken som gör det möjligt att bygga systemen på ett effektivare sätt.

– På många företag vet man att det finns stora möjligheter med den senaste typen av AI-teknik. Men de som försöker komma i gång med den upptäcker att det är mycket svårt, dyrt och krångligt.

Peltarion har arbetat med utveckling av AI i flera år. I dag samarbetar Peltarion på området med flera stora intressanta företag och organisationer, såsom Tesla, MIT och NASA.

– I vårt arbete visade det sig att samma typer av problem hela tiden återkom i olika projekt. Det ledde till idén att bygga en plattform som på ett generellt sätt skulle lösa dessa problem och göra det möjligt att genomföra projekten betydligt effektivare.

Läs mer om AI, IoT och blockchain-spåret på IP Expo Nordic här

För ett och ett halvt år sedan fick Peltarion en stor finansiering från EQT Ventures och Wallenbergs ägarbolag FAM för att vidareutveckla plattformen.

– Många företag har anmält sitt intresse för plattformen. Enligt planerna lanserar vi en första version av den i slutet av innevarande år, säger Anders Arpteg.

Utvecklingen av plattformen hänger samman med den explosiva tillväxten av AI-investeringar som sker runt om i världen. Bland annat sker det stora satsningar som har som mål att Europa ska komma ifatt USA och Kina på området. Bland annat presenterade EU-kommissionen i våras en strategi som syftar till att öka offentliga och privata AI-investeringar i Europa.

Anders Arpteg är en av flera ledande och inflytelserika talare inom heta ämnen som AI, DevOps, cybersäkerhet, big data och Internet of Things som framträder på IP Expo Nordic. Bland annat finns företag som IBM, AWS, Google, Cisco, Wolfram Research och Splunk på plats.

Anmäl dig nu för att säkra din plats