Vägen från idé till snabbväxande företag blev oväntat kort för André Hegge. Banbrytande teknik och ett co-creationprogram hos leverantören är två nycklar.

För en ordinär entreprenör skulle projektet ha framstått som omöjligt. Att på egen hand utveckla en annonsplattform för fastighetsmäklare, som skulle vara så effektiv att mäklarkontor över hela världen skulle vilja köpa den, torde vara lätt att avfärda som ett mission impossible.

André Hegge driver annonsplattformen Adfenix.

Men utvecklaren och entreprenören André Hegge är inte ordinär. Han insåg naturligtvis svårigheterna och att han skulle behöva hitta ett sätt att förverkliga idén som ingen tänkt på tidigare.

Det var tre år sedan. Idag driver André Hegge Adfenix och har aktiva avtal med 700 fastighetsmäklarkontor. I slutet av året kommer siffran att ha fördubblats. Kunderna som använder annonsplattformen finns i Norden och Storbritannien. Och hos de tre största mäklarkedjorna i Australien.
– Jag fick tidigt kontakt med Starcounter, bolaget som har utvecklat grundplattformen som tjänsten bygger på, berättar han och avslöjar att det är själva den tekniska plattformen som överhuvudtaget gjorde det möjligt att utveckla tjänsten.

AI och in-memory är nycklar
Annonsplattformen använder bland annat artificiell intelligens för att hitta de annonskanaler – på sociala medier och nyhetssajter – som når de mest intresserade och köpbenägna personerna. Det sker med hjälp av ingående analys av de besökare som fastighetsmäklare har på sin sajt.

Med Starcounters plattform, som bland annat bygger på in-memory-teknik och artificiell intelligens, behövde inte André lägga särskilt mycket tid på utveckling. Bland annat därför att han ”inte behöver tänka så mycket på prestanda när jag utvecklar, det blir snabbt ändå”, som han säger. Dessutom blev resultatet långt mycket bättre än vad han hade kunnat förvänta sig med konventionell teknik.
– Jag fick också mycket hjälp av dem under den första tiden. Dels med hur jag skulle utnyttja deras plattform på bästa sätt, dels med en del av själva utvecklingen.

Som en inkubator
Samarbetet med Starcounter var oerhört värdefullt. För både dem och Adfenix. Stefan Edqvist, COO på Starcounter, förklarar att de gärna hjälper entreprenörer med bra idéer och har etablerat ett så kallat co-creation-program, som fungerar lite som en inkubator för nya företag.
– Co Creation är ett sätt för oss att hjälpa våra kunder igång ännu snabbare och samtidigt får vi en väldig närhet till de som ska använda vår teknologi. Det är otroligt roligt att entreprenörer som André få sina visioner att bli verklighet, säger han.

Andre Hegge fick ett eget utvecklarteam hos Starcounter som han arbetade med. Under delar av projektet satt de rent fysiskt tillsammans, även om André konstaterar att en stor del av arbetet kunde göras på distans tack vare exempelvis Google Hangouts.
– Det blev ett väldigt tätt samarbete, vilket både var stimulerande och alldeles säkert en av nycklarna till framgången för projektet, säger André.

För Starcounters del är upplägget med co-creation inte bara ett sätt att hjälpa kunderna att komma igång snabbare. Det ger dem också en närhet till de som ska använda teknologin. Närheten som utvecklarna har till projekten och entreprenörerna ger dem insikter om de problem och möjligheter som är svåra att få annars. Båda parter blir vinnare i samarbetet.
– Det är otroligt roligt att på det här sättet se entreprenörer som André förverkliga sina visioner, säger Stefan Edqvist.

Läs mer om hur utvecklare arbetar hos Starcounter