Med verksamhet i 70 länder och en molnet först-strategi har metallbearbetningsföretaget Hyperion höga krav på sin it-infrastruktur. Tack vare SD-WAN-teknik har företaget ökat säkerheten och sänkt kostnaderna.

Hyperion är specialiserat på superhårda skärverktygsmaterial som industridiamanter och CBN, material som används av verktygstillverkare och inom processindustri världen över. Bolaget var fram till juli 2018 en del av Sandvik-koncernen.

Hyperion som tillverkar utrustning för metallbearbetning har höga krav på sin it-infrastruktur. Peter Eriksson är ansvarig för säkerhet och globala nätverk på företaget.

Företaget arbetar med en molnet först-strategi. Hyperions 1 400 anställda jobbar både i AWS och Azure, och deras pågående arbeten måste gå att nå var de än befinner sig i världen. Det ställer förstås stora krav på företagets it-infrastruktur när det gäller tillgänglighet och säkerhet.

– Vi vill kunna skydda våra användare och produktion inne på kontor och fabriker men även när de reser, säger Peter Eriksson, ansvarig för säkerhet och globala nätverk på Hyperion.

Ladda ner Conscias whitepaper om SD-WAN här

Global investering

Med målsättningen att maximera smidighet och prestanda i it-infrastrukturen har Hyperion därför rullat ut ett globalt investeringsprogram i form av en modern mjukvarudefinierad strategi för både WAN, nätverk och datacenter. Valet föll på SD-WAN-teknik från Cisco. 

Vår SD-WAN-lösning ger oss flexibilitet att styra trafiken dit vi vill att den ska gå. Det kommer ge oss besparingar på sikt.

Peter Eriksson, ansvarig för säkerhet och globala nätverk på Hyperion.

Lösningen innebär att Hyperion använder internet som huvudtransportväg, med lokala breakouts för att slippa leda om trafik i onödan som ändå borde gå via internet. Det gör att alla medarbetare kan komma åt sina dokument i molnet via den mest effektiva rutten över internet utan att man måste tvinga trafik genom datacentret.

– Vår SD-WAN-lösning ger oss flexibilitet att styra trafiken dit vi vill att den ska gå, vi har möjlighet att köra miljön med färre inblandade och vi kan utnyttja billigare internetförbindelser, något som ger oss besparingar på sikt, säger Peter Eriksson.

Nätverken i Hyperions fabriker innehåller flera säkerhetslager – produktionsstopp på grund av nätverksproblem är inte acceptabelt, förklarar Peter Eriksson.

Säkerhet i fokus

Skalbarhet, flexibilitet och säkerhet är viktiga parametrar i Hyperions it-strategi.

Företagets datacenter både i USA och i Europa är byggda för att vara maximalt modulära, skalbara och tillgängliga. Allt är redundant, från enheter till ström och internettransporter. Servrarna är skyddade både utifrån och inifrån och använder nästa generations brandväggsteknik. Datacentren är också en del av Hyperions SD-WAN, vilket säkerställer att de alltid är nåbara av medarbetarna.

För Hyperion är det också väldigt viktigt att företagets fabriker producerar utan avbrott – produktionsstopp på grund av nätverket ligger nere är helt enkelt inte acceptabelt. Därför innehåller nätverket flera säkerhetslager så som brandväggar, nätverkssegmentering och avancerat skydd av klientsäkerheten. Dessutom är all trafik som passerar nätverket krypterad. Endast auktoriserade klienter kan ansluta till Hyperions LAN och det kräver certifikat. 

– Ingen annan leverantör hade ett så komplett erbjudande som Cisco. De hade erfarenhet och kunskap att hjälpa tillverkande företag som vårt med liknande digitala transformationsresor som vi stod inför, säger Peter Eriksson.

Som integrationspartner valde Hyperion Conscia Sverige.

– Jag sover lite bättre på natten när jag vet att designen har testats och validerats av deras experter innan de har implementerats, avslutar Peter Eriksson.