För att vara konkurrenskraftig i en tid av snabb och oförutsägbar förändring krävs en stabil och långsiktig plattform att utgå ifrån.

Stordatorn, vars plattformsarkitektur togs fram för mer än 50 år sedan, gjorde det möjligt att digitalisera våra administrativa processer ett steg i taget. På samma sätt möjliggör idag en sammanhängande kognitiv plattformsarkitektur enorma innovationsmöjligheter.

De långsiktiga plattformarna gör att myndigheter och företag genom radikal förändring kan börja sin kognitiva resa och vara säkra att den underliggande tekniken finns där när den behövs. Även att ingångna avtal, i form av API:er, kommer att hedras över lång tid. Precis som för stordatorn, där inte mycket av tekniken under huven från 60-talet finns kvar, finns det en trygghet i att bakåtkompabiliteten är intakt.
– IBM har visat många gånger att vi har förmågan att skapa långsiktiga plattformsarkitekturer, som exempelvis stordatorn, PC:n och applikationsservern. Nu gör vi om samma sak med vår molnbaserade kognitiva arkitektur och plattform, säger Johan Westman, Cloud & Cognitive Leader på IBM.

Sverige har ett arv som är svårt att transformera
Sverige var tidigt ute med IT, vilket varit en stor tillgång ur ett internationellt perspektiv. Men det betyder också att vi har ett gammalt arv, som ibland är svårt att transformera. Det betyder även att vi har en stor mängd värdefull data vi samlat på oss under åren.

Här krävs att en satsning på en plattformarkitektur som tillåter ett avstamp i den investering som redan gjorts. Samtidigt är det viktigt att kunna börja snabbt och smått utan att oroa sig för att den underliggande tekniken inte kommer att hålla i längden.

Läs mer om  IBM Watson

Svenska organisationer blir allt mer medvetna om att fördelarna med att flytta traditionella arbetslaster in i en infrastrukturtjänst. Men vi har inte fått upp ögonen för hur vi behöver ändra vår egen infrastruktur för att utnyttja alla de här tjänsterna, menar Johan Westman.
– Arkitekturen för den här transformationen är central. Helheten skapar förutsättningen för att börja genomföra den här transformationen, främst inom traditionella bolag.

Kontinuerlig transformation
En plattform som binder samman kognitiv förmåga med gammal, ny och andras information är centralt. Med en teknisk plattform som möjliggör prestanda, räckvidd och flexibilitet kommer organisationen att accelerera utveckling av moderna, radikalt annorlunda löningar för att skapa värde och konkurrera under de kommande åren. Det är precis det här som IBM har byggt, menar Johan Westman.

Han lyfter fram att transformationen är kontinuerlig, inte som förr när en produkt köptes in som löste ett isolerat problem. I de här besluten är det viktigare än någonsin att vara framåtblickande och taktisk.
– När du väljer en molntjänsteleverantör, titta inte på vad de kan idag utan vad de kan imorgon. En leverantör som driver innovation har inte en tjänsteplattform som är 10 år gammal där du som kund lämnas med små medel att utvecklas.

Tänk taktik och innovation så är du på rätt väg i din digitala transformation och inte minst, har möjlighet att vända ditt tekniska arv till en fördel. Låt någon annan, som bevisat att de kan, förvalta den underliggande teknikens strategiska utveckling.