Det engelska ordet ”ephemeralization” är en riktig tungvrickare. Det myntades av den amerikanska arkitekten, systemteoretikern, författaren, formgivaren och uppfinnaren Richard Buckminster Fuller och kan förklaras som ”gör mer och mer med mindre och mindre tills du slutligen kan göra allting med ingenting”. Och det är inte så långsökt som det kan verka när vi beskriver Tillverkning 4.0 – en revolution som redan har börjat i tillverkningsindustrin.

Hur kan vi maximera produktiviteten i fabrikerna och minimera avbrotten? Hur kan vi göra mer och mer med mindre och mindre med hjälp av tekniker som artificiell intelligens och avancerad dataanalys? För att inte ha gett enbart ett svar på frågan, utan en lösning på högsta tekniska nivå, fick IBM utmärkelsen Manufacturer of the Year 2018 på Frost and Sullivans Manufacturing Leadership Summit.
– Det är en ära att få ta emot detta ansedda pris, och det känns mycket bra. Vi har skapat en av de bästa leveranskedjorna i branschen, och ändå är vi bara i början av vår resa mot en total omvandling av leveranskedjan, säger Heli Laitila, Business Development Executive på IBM.

Heli Laitila, Business Development Executive på IBM.

Effektivisering genom data
Utmärkelsen ger IBM erkännande för att ha ”etablerat sig som en förebild i Tillverkning 4.0-omvandlingen genom innovativ användning av avancerad teknik” som artificiell intelligens (AI) och maskininlärning samt genom att ”omfatta tanken att ledarskap och en vidareutbildad arbetskraft kommer att vara nödvändiga för att driva den digitala omvandlingen”.
– Vårt fokus är på hur vi kan få ut mer av verksamheten, både vår egen och kundernas. Hur kan tillverkarna optimera varje steg i tillverkningen och säkerställa en viss kvalitetsnivå? Vi kan till exempel ta fram data om varför vissa skift är mer produktiva än andra och använda den kunskapen för att understödja organisationen och arbeta mer effektivt, säger Heli Laitila.

Läs mer om hur du kan effektivisera produktionen med smarta sensorer, analys och AI

AI och människor i samverkan
IBM vann också tre Category Leadership Awards för Data Analytics Leadership, Engineering and Production Technology Leadership och Talent Management Leadership.
– För närvarande är det mycket diskussion om hur AI kommer att påverka industrin och hur vissa roller kommer att försvinna. Men det skapas många nya roller, och vi kan se att AI inte tar ifrån dig din roll, utan hjälper och stödjer dig så att du kan göra ett bättre jobb. AI och människa konkurrerar inte, utan samverkar.

Inom dataanalys kombinerar IBM Watson Approach to Optical Quality-projektet det kraftfulla Watson AI med visuell granskning för att fastställa och bibehålla kvalitetsstandarder på ett mycket effektivt sätt.
– Den revolution inom tillverkningen som vi upplever är den logiska följden av den sammankopplade värld vi lever i. Alla dessa tekniker kan tillämpas på global nivå. Jag tror att deras inverkan på framtiden blir dramatisk, säger Heli Laitila.

Nya ekosystem
För framtiden ser Heli Laitila en helt ny nivå av transparens inom industrier med gemensamma leveranskedjor och verksamhet i stort.
– Ungefär som den globala plattform för handel som vi just nu bygger med Maersk ser jag nya ekosystem som omfattar hela branscher.

Globala ekosystem, minimering av avbrott, ständigt ökande effektivitet och förutsägbarhet, så att vi vet vad vi ska ta itu med innan det ens har blivit ett problem, pekar alla åt samma håll: att göra mer och mer med mindre och mindre. Richard Buckminster Fullers tungvrickare kan mycket väl vara tillverkningsindustrins framtid.

Läs mer om hur du kan uppgradera till industri 4.0