På konsumentmarknaden har SSD-minnen blivit totalt dominerande på bara några år. Nu kommer en ny generation SSD för enterprise som får mekaniska diskar att framstå som hopplöst omoderna.

De senaste åren har SSD-minnen ersatt de flesta mekaniska hårddiskarna i konsumentprodukter. Trots att tekniken fortfarande är dyrare räknat i kronor per gigabyte, överväger fördelarna: SSD är snabbare, tystare och energisnålare.

Andra krav hos serversidan
På serversidan har SSD inte haft riktigt samma revolution. Enterprisemarknaden ställer krav på lagringsmedia som konsumentprodukter inte kan uppfylla. Nu kommer dock en ny generation SSD-minnen speciellt framtagna för servermiljöer som lovar överlägsen prestanda och även konkurrenskraftig prissättning.

– SSD som teknik är mycket mer effektivt än mekaniska diskar, förklarar Tony Hollingsbee, SSD Business manager på Kingston. Mekaniska hårddiskar är fortfarande billigare per gigabyte, men för våra kunder utgör driften upp till 75 % av kostnaden: el, kylning, service, lokalhyra och så vidare. Och på dessa områden är SSD överlägset.

En ny standard
Den stora fördelen är dock prestanda. Den nya standarden för SSD heter NVMe och är ett interface designat specifikt för SSD-minnen, vilket innebär att den nya generationen SSD-minnen för första gången inte begränsas av att behöva vara bakåtkompatibla med anslutningar som en gång i tiden togs fram för långsamma mekaniska diskar. Jämfört med SATA innebär NVMe prestandaökningar på flera hundra procent, och gör att servern kan dra full nytta av kraften i en SSD.
– Prestanda har alltid varit viktig i servermiljöer, men den stora flytten till molnet har gjort att kraven ökat enormt, säger Tony Hollingsbee. En konsument-SSD har en läshastighet på kanske 5-700 MB/s, medan Kingstons enterpriseprodukter som just nu är de snabbaste på marknaden klarar 7 GB/s. De är också mindre och strömsnålare – en enda NVMe-konfiguration kan idag ersätta 10-12 SATA-diskar med tillhörande kontrollerkort. I en serverhall med tusentals diskar blir det dramatisk skillnad.

Mekaniska diskar är dock inte helt döda ännu.
– För arkivering och lagring av stora volymer data som inte kräver snabb åtkomst är mekaniska diskar ett billigare alternativ för närvarande, säger Tony Hollingsbee. Men de är inte i närheten av den produktutveckling som nu sker på SSD-marknaden, så det är bara en tidsfråga.

Läs mer om nästa generations SSD