Glaciär är en banbrytande film. Inte bara för att den spelats in mitt under en pandemi, utan även för hur man tänkt kring teknik. Innovativ digital teknik från jättar som Lenovo, Intel och Nvidia blev lösningen för att ro iland Camilla Läckbergs första film på rekordtid.

Författarinnan Camilla Läckberg har sålt 28 miljoner böcker i 60 länder sedan debuten 2003, men filmmanuset till Glaciär är hennes första någonsin. Det är en kärlekshistoria med Lena Endre och Alexander Karim i huvudrollerna. Filmen utspelar sig under en pandemi och spelades också in under en sådan – under 2020 när Covid-19-pandemin lamslagit stora delar av världen och många verksamheter stängts ner.

I Glaciär är världen i kaos under en pandemi. Många har dött och all mänsklig kontakt är förbjuden. Lena Endre spelar en före detta läkare som på ett exklusivt karantän-hotell inleder en relation med en pastor, spelad av Alexander Karim.

Att spela in en film under en pandemi är inte lätt. Det gäller att tänka utanför boxen och våga vara normbrytande.

Tack vare ThinkPad P1 kunde vi ta produktionen till en ny nivå, den gjorde att vi kunde möta de effektivitetskrav som vi hade satt upp.

Lovisa Wang Söderberg, Bad Flamingo Studios.

I grund och botten handlar det om att hålla alla inblandade säkra under inspelningen och att effektivisera produktionen så mycket som det bara går. Det var precis vad filmbolaget Bad Flamingo Studios gjorde. Slutresultatet blev en rekordsnabb inspelning där tidsplanen höll och man inte behövde göra avkall på kvaliteten. Detta tack vare genomtänkta beslut och innovativ teknik.

Läs mer om Lenovo Thinkpad P1 här

Att spela in film i en pandemi

Så hur gjorde då Bad Flamingo Studios för att effektivisera inspelningsarbetet samtidigt som man höll den smittsäker och upprätthöll kvaliteten? Dels förstås genom att vidta nödvändiga åtgärder för att hålla skådespelare och andra inblandade smittskyddade. Man arbetade i så små grupper som möjligt, och var noggranna med munskydd och handsprit. Dels genom att arbeta med en kraftfull mobil workstation som effektiviserade hela produktionen.

Lenovo ThinkPad P1 användes både under själva inspelningen och vid redigeringen efteråt.

Att exempelvis kunna rendera 4K-filer på plats och ha igång multipla redigeringsprogram samtidigt gav mycket korta ledtider.

– Det är väldigt viktigt för oss på Bad Flamingo att arbeta med innovativ digital teknik eftersom det gör att vi kan fokusera på den kreativa processen och samtidigt få ett smidigt arbetsflöde, säger Lovisa Wang Söderberg, Bad Flamingo Studios.

Hon fortsätter:

– Vi vill att de tekniska bitarna ska vara så effektiva som möjligt så att själva produktionen löper på smärtfritt. Samtidigt vill vi bryta ny mark och normer – och för att kunna göra det måste vi vara snabba, effektiva och ständigt gå i första ledet. Innovativ teknik gör detta möjligt, säger Lovisa Wang Söderberg.

Lenovo ThinkPad P1

De valde att använda Lenovo ThinkPad P1, en mångfacetterad mobil workstation. ThinkPad P1 är tunn och lätt nog för att enkelt bära med sig samtidigt som den har kraften som krävs för att genomföra ett så omfattande projekt som en filminspelning ändå är.

Genom ThinkPad P1 fick filmteamet en tidseffektiv och mycket kraftfull dator där man kunde arbeta mobilt trots tunga processer och stora filer.

– Det var väldigt behändigt att ha en mobil workstation nära tillhands, att direkt kunna överföra filer och liknande. Tack vare ThinkPad P1 kunde vi ta produktionen till en ny nivå, den gjorde att vi kunde möta de effektivitetskrav som vi hade satt upp, säger Lovisa Wang Söderberg.

En mångfacetterad workstation som Lenovo ThinkPad P1 kan användas till många olika uppgifter.

Lenovo ThinkPad P1 användes både på plats under själva inspelningen, och i redigeringsrummet efteråt.

– Den överträffade våra förväntningar och kom att användas på fler sätt än vad vi hade tänkt oss. Exempelvis minns jag när vi skulle spela in en karaokescen och snabbt behövde få fram sångtext. Då kunde vi enkelt sätta ihop ett projekt i Premiere, exportera ut det, och vara klara lagom tills scenen skulle filmas, säger Lovisa Wang Söderberg.

Manuset till Glaciär har alltså skrivits av författarinnan Camilla Läckberg, som också är en av grundarna och delägarna till Bad Flamingo Studios. Camilla är själv mycket intresserad av hur teknik kan förbättra och underlätta för filmbranschen, och ser den som ett sätt att öppna nya dörrar. I detta fallet handlade det om att lyckas slutföra en filmproduktion av en storfilm på rekordtid.

3 snabba om Lenovo ThinkPad P1

Lenovo ThinkPad P1 gjorde det möjligt att slutföra produktionen av filmen Glaciär på rekordtid. Här är tre anledningar till varför:
  1. Den höga prestandan minimerade onödig dötid genom att man inte behövde sitta och vänta in datorprocesser. Flera tunga datorprogram kunde lätt vara igång samtidigt.
  2. Genom att välja en mobil workstation var det enkelt att flytta runt P1 på inspelningsplatsen och vidare till postproduktionen.
  3. Det gick snabbt att skicka tunga filer och att se resultatet av de processer man utförde. Man kunde exempelvis rendera 4K-filer på plats.

  4. Lenovo ThinkPad P1 går att få med upp till 64 gigabyte DDR4-minne och upp till 4 terabyte lagringsutrymme. På insidan hittar du 10:e generationen Intel Core alternativt Xeon samt grafik i form av Nvidia T2000.