Myten om det ensamma geniet har spruckit. Nyckeln till innovation är samarbete mellan personer med olika kompetenser. De kan skapa något mycket större än vad man själv kan göra.

Det säger Fredrik Heghammar, grundare av House of Sparks, i podcasten Reimagine Technology. Han är innovationsexpert, och har tidigare bland annat arbetat på Google, Another Tomorrow och Berghs.

House of Sparks hjälper stora och små företag samt aktörer inom offentlig sektor att bli mer innovativa och kreativa.

För organisationer gäller det att först och främst ta vara på talanger som de har internt

Fredrik Heghammar, House of Sparks

– För att kunna vara innovativ behöver man jobba med rätt människor i interdisciplinära samarbeten. För organisationer gäller det att först och främst ta vara på talanger som de har internt. Ibland räcker inte det. Då får man ta in externt folk, säger Fredrik Heghammar i podcasten.

När man arbetar med innovation måste man ha en effektiv process som man kan luta sig mot. I House of Sparks arbetar man med designsprintar. En designsprint är en tidsbegränsad process där man använder designtänkande i syfte att vara så effektiv som möjligt när en ny produkt eller tjänst ska föras ut på marknaden.

– Vi paketerar idén på ett sätt så att det blir enkelt för andra att testa den och agera på den. För oss tar processen från brief till testad prototyp två dagar, säger Fredrik Heghammar.

Lyssna på hela podcast-avsnittet här:

Lyssna på fler avsnitt i Sofigates podcastserie Reimagine Technology

  • Scandics CIO/CDO Ann Helenius förklarar varför hon tror att CIO:er kommer bli vd:ar i många företag inom en snar framtid.
  • SJ testar ny teknik tillsammans med medarbetarna. Förutsättningen för att jobba framgångsrikt med it-frågor är att jobba extremt nära verksamheten, säger CIO Clas Artvin.
  • Hos SAS läggs allt fler it-system i molnet. CIO Mattias Forsberg berättar om it-strategin som skapats för att företaget ska kunna dra nytta av digitaliseringen. Dessa och fler avsnitt finns här.

Här hittar du alla avsnitt av CIO-podden