För första gången kan Urban Nydén fokusera helt på det han tycker är allra roligast med apputveckling: att skapa smarta lösningar. ”Jag slipper all tråkig kodning.”

Urban Nydén, beskriver det som en befrielse. Att slippa koda allt som ”bara ska finnas där”. Allt från ”genereringen av vymodellen till kommunikationen mellan servern och klienten” görs av Starcounter. Han beskriver det som att kollapsa stacken.

Urban är utvecklare på Starcounter sedan ett och ett halvt år. Han har aldrig ångrat att han lämnade fordonsbranschen där han jobbade med inbyggda system. Idag kan han fokusera på det som verkligen driver honom, att skapa kod som hjälper affären och verksamheten. ”Business-logik”, med hans egna ord.
– Startsträckan från idé till kodning av själva lösningen blir väldigt kort. Det sparar inte bara tid och pengar utan ger också mig som utvecklare energi. Det blir roligare att jobba, helt enkelt.

Det som gör det möjligt är den plattform som Starcounter har utvecklat och som Urban tror kommer att slå igenom bland utvecklare. I korthet utnyttjar den in-memory-teknik, något som ger extremt höga prestanda. Dessutom fungerar systemet så att alla appar och databasen finns i samma minne.
– Detta gör att vi kan arbeta med tunna klienter eftersom servern och klienten alltid har samma data. En ändring på ena sidan återspeglas på den andra, utan att jag behöver skriva en enda rad kod, förklarar han.

Ändringar i en app kommer också att direkt ses av en annan eftersom de använder samma data. Därför är det lätt att integrera olika appar, vilket gör det enkelt för enskilda utvecklare att bidra till stora projekt. I förlängningen kan det här leda till att nya produkter i huvudsak består av en egenutvecklad mikroapp som integreras med andra för att skapa ett välfungerande system.
– Det går att sätta upp en appstore som antingen kan göras helt publik eller hållas begränsad till den egna organisationen. Med en sådan skulle utvecklare mycket enklare kunna utnyttja tidigare kod. I större organisationer är det i dag inte ovanligt att man löser samma problem på olika håll, säger Urban.

Det innebär också en slags demokratisering i och med att väldigt små aktörer kan börja konkurrera på samma villkor som stora drakar.

Det är ett helt nytt koncept som förenklar hans vardag och låter honom fokusera på det som driver honom, ger också möjligheter att göra sådant han aldrig gjort tidigare. För Urban innebär Starcounter framför allt att det har blivit roligare att gå till jobbet.

Läs mer om hur utvecklare arbetar hos Starcounter