7 av 10 vill helt eller delvis jobba hemifrån nästa år, enligt en ny undersökning från HP. Det i sin tur ställer helt nya krav på arbetsgivarna.
– Företagen behöver ta ett ansvar för att det finns en ergonomisk arbetsplats även hemma, säger Jenny Gustavsson, produktchef desktop på HP Sverige.

 

Vill du veta mer om hur Ingram Micro kan hjälpa ditt företag?

 

Att jobba hemma är en trend som pågått de senaste åren och i och med Covid 19-pandemin fick denna utveckling en rejäl skjuts. Många företag skickade hem sina medarbetare tidigt i våras för att jobba – vilket också gjorde att hemmakontorets möjligheter och utmaningar blev väldigt tydliga.

Jenny Gustavsson, produktchef desktop på HP i Sverige.

– I samband med att alla flyttade hem efterfrågades enorma mängder bärbara datorer. Nu ser vi att trenden att jobba hemifrån kommer hålla i sig och därför måste den miljön adresseras mer. Företagen behöver ta ett ansvar för att det finns en ergonomisk arbetsplats även hemma, förklarar Jenny Gustavsson.

En av de främsta utmaningarna med hemmaarbete är att man tas ifrån att ha en kontorsplats, med allt vad det innebär. Som arbetsgivare behöver du därför se till att dina anställda har en extern skärm med inbyggd kamera, ett fullstort tangentbord och en mus så att det är ergonomiskt, påpekar Jenny Gustavsson.

– Alla behöver definitivt en extern skärm när de jobbar hemifrån eftersom en bärbar dators skärm är för liten. Den inbyggda kameran upptill på den externa skärmen behövs för det är ju där du tittar när du sitter och jobbar. Det är också bra om skärmen är höj- och sänkbar, så att du kan anpassa den.

Vill du veta mer om hur Ingram Micro kan hjälpa ditt företag?

Mer utrustning och mer logistik

Många har idag en extern skärm hemma eftersom företaget låtit dem ta hem sina skärmar från kontoret. Men när man väl går tillbaka dit kommer de ju behöva stå där. Om du som arbetsgivare försöker lösa det med gamla skärmar så har de ofta inte den funktionalitet som behövs. Sedan måste man tänka på att mer än hälften vill jobba både på kontoret och hemma, därför behövs mer utrustning.

Det faktum att många numera jobbar hemma får konsekvenser i flera led. Allt från en enkel leverans av en dator, till komplexa logistiklösningar kommer sannolikt behöva anpassas för att det numera inte bara är ett kontor.

Nu när många inte längre sitter bakom företagets brandvägg är säkerheten ännu viktigare.

Jenny Gustavsson, produktchef Desktop på HP Sverige

Enligt Palle Rellos, produktchef för HP på Ingram Micro, jobbar Ingram Micro väldigt tätt med HP för att se till att kunna stötta sina partners med kompetens, och framför allt se till att ha ett bredare produktutbud än vanligt för att kunna möta alla nya hemmakontors behov.

– En styrka med att arbeta i distributionsledet är att vi hör och ser allt, då vi ligger som ett maskineri mellan tillverkarna och återförsäljarna. Vi hjälper HP förstå olika partners behov och hjälps åt att skapa det erbjudande som behövs.

Fördel med inbyggd säkerhet

Ergonomin är självklart en viktig del, men det finns även rent säkerhetsmässiga aspekter. Drygt 350 000 nya typer av cyberattacker utförs varje dag, samtidigt som antalet phishing-attacker ökat med 25 procent det senaste halvåret.

– HP har sedan länge en svit av säkerhetsfunktioner inbyggd i själva hårdvaran som ger en ökad trygghet till användaren och företaget. Nu när många inte längre sitter bakom företagets brandvägg är säkerheten ännu viktigare, säger Jenny Gustavsson.

Tidigare var säkerhet något stora partners höll på med, men Palle Rellos konstaterar att Ingram Micro nu ser att det blir ett viktigare område även för de små och mellanstora återförsäljarna och deras kunder.

– Säkerhet är komplicerat för många IT-avdelningar och därför värdesätts mer än någonsin produkter med hög inbyggd säkerhet. Att då jobba med HP:s produkter är verkligen en stor fördel, då de länge legat i framkant när det kommer till inbyggd säkerhet. Den fortsatt största utmaningen är hur man säkrar upp den svåraste luckan, mänskligt beteende, som såklart är hett mål nu när hackers vet att vi sitter utspridda på våra hemmakontor.