Ska du tumma på flexibilitet eller kontroll? Att flytta system från interna datacenter till molntjänster innebär ofta svåra avvägningar och kompromisser.

Problemet har länge varit att molntjänsterna varit för generiska. I situationer där du av lagliga eller andra skäl varit tvungen att behålla data inom dina egna väggar har moln inte varit ett alternativ.
– Idag kan vi med IBM Cloud Private tillhandahålla molnplattformstjänster i din egen miljö där vi som leverantör inte behöver röra systemen överhuvudtaget. Du vet exakt var maskinerna står och vem som sköter dem, men kan ändå dra fördel av flexibiliteten i en molnplattformstjänst, säger Johan Westman, Cloud & Cognitive Leader på IBM.

Allt mer anpassningsbara molntjänster
Utveckling går mycket fort framåt för molnbaserade plattformstjänster. Enkla och generiska tjänster blir hybrida och betydligt mer anpassningsbara. Myndigheter och företag har idag tillgång till plattformar som kräver allt färre kompromisser, där det är möjligt att skapa lösningar för allt från äldre befintliga miljöer byggda som monolita applikationer till nya moderna applikationsarkitekturer.
– I en och samma plattform kan miljöer baserade på robusta AIX-system kombineras med Intelbaserade system. Systemen kan nyttja både fysiska hårdvaror och virtuella system, bygga vidare på dina existerande investeringar i VMware eller på öppna standarder , säger Johan Westman.

För känslig information finns det speciella lösningar som till och med gör det möjligt att binda information fysiskt till viss hårdvara.
– En stor utmaning är att man idag kan ta information och kan flytta det utan att företaget är ok med det, samtidigt som företaget har fullt ansvar för att hålla koll på informationen. Nu finns det en lösning på det problemet som knyter virtuella instanser till en specificerad hårdvara. Så vare sig det är uppsåtligt eller inte, kan en administratör inte flytta systemet, säger Johan Westman.

Vad du väljer att flytta till en molnplattformstjänst beror ofta på vilken typ av flexibilitet du eftersträvar, där de tre stora drivkrafterna är: krav på finansiell flexibilitet, modernisering och hög förändringstakt. Med moderna molnbaserade plattformstjänster kan du driva innovation och utveckling längre än någonsin, med full kontroll på dina data.

Läs mer om IBM Cloud Private