Nu är det möjligt att arbeta hemifrån och ute på fältet utan att kompromissa med prestandan. Mobila workstations ger dig kraft så det räcker och blir över, samtidigt som de har kommit att bli grymt bärbara.

Många företag har ställt om sitt arbetssätt sista året, och i takt med att fler medarbetare arbetar hemifrån ökar också kraven på våra datorer. De måste hålla en maxad prestanda för att orka med tunga mjukvaror och flera applikationer och tjänster som används samtidigt, men de behöver även vara bärbara så att vi kan förflytta oss. Datorn som används ska både kunna följa med i kollektivtrafiken och fungera när du arbetar ute på fältet.

Dells Precision-serie erbjuder mycket kraft i litet format för krävande användare.

En mobil workstation har kommit att bli svaret för många med dessa krav. De besitter mycket hög prestanda jämfört med en vanlig laptop samtidigt som de ändå är bärbara. Prestandataket för en vanlig notebook är ganska lågt, medan en mobil workstation har ett mycket större spann.

– Historiskt sett har målgruppen för workstations varit ingenjörer, arkitekter, 3D-grafiker och andra grafisk yrken och vetenskapliga områden. Personer vars applikationer kräver mycket hög prestanda. Men nu när fler jobbar hemifrån ser vi att instegsmodellerna bland workstations kommit att attrahera en bredare massa. Exempelvis de som håller många presentationer och kör större möten via Teams, Zoom och liknande. Kraven på datorn har blivit större när allt mer av arbetsdagens uppgifter flyttar in där, säger Gustaf Hofman-Bang, produktspecialist hos Dell.

De bärbara konfigurationer vi kan bygga idag kan exempelvis många gånger fullgott ersätta stationära workstations som bara har några få år på nacken.

Gustaf Hofman-Bang, produktspecialist hos Dell.

Teknikutvecklingen har dessutom gått i en rasande fart när det kommer till bärbar teknik. Hårdvarutillverkarna har ökat prestandan enormt sista åren, samtidigt som komponenterna har blivit mindre.

– Den bärbara maximala prestandanivån har utvecklats jättefort. De bärbara konfigurationer vi kan bygga idag kan exempelvis många gånger fullgott ersätta stationära workstations som bara har några få år på nacken, säger Gustaf Hofman-Bang.

Läs mer om och köp Dells mobila workstations hos Tech Data

Vad finns det att välja på?

Dell har ett stort utbud av både mobila och stationära workstations. Dagens stationära modeller har extremt hög prestanda. Målgruppen för dessa är företag och personer med mycket höga krav – de som sysslar med maskininlärning och mycket tunga renderingar. Här vill man ha blixtsnabba beräkningar så att medarbetarna inte sitter sysslolösa och väntar ut processer.

Men även de mobila modellerna är extremt kraftfulla – fortfarande snäppet under de stationära men lätt i samma nivå som de stationära workstations som kom för tre-fem år sedan. Det innebär korta ledtider och optimalt utnyttjande av applikationerna.

Vi har en programvara som bygger på maskininlärning. Den lär sig hur du jobbar med applikationen och justerar denna så att den flyter optimalt.

Gustaf Hofman-Bang, produktspecialist hos Dell.
Gustaf Hofman-Berg, produktspecialist hos Dell.

– Vi på Dell har dessutom olika funktioner inbyggda som gör att applikationerna snurrar snabbare. Vi har exempelvis en programvara som bygger på maskininlärning. Den lär sig hur du jobbar med applikationen och justerar denna så att den flyter optimalt. Prestandan i en given applikation optimeras, säger Gustaf och fortsätter:

– Vidare har vi ett stort utbud av kringutrustning till våra workstations. Sådant som dockningsstationer, 3D-möss och skärmar vars färgskala linjerar med verkligheten så att det du skapar är identiskt med det du sedan får ut i print.

Läs mer om Dell Precision Mobile workstation här

Matcha workstation mot behov

Med tanke på hur många olika konfigurationer som finns kan det tyckas svårt att hitta en lämplig workstation. Men det behöver inte vara svårt alls. Dells modeller är ISV-certifierade. Det innebär att deras workstations testas ihop med applikationer för att se så att allt flyter 100-procentigt.

Jobbar du exempelvis med Adobes programvaror kan du utgå från dessa när du väljer. Det finns också verktyg som utifrån vilken industri du arbetar inom, vilka applikationer du använder och i vilken version du kör dessa ger modelltips samt detaljerad information om vilka konfigurationer som utgör lägstanivå utifrån din kravspec. På så vis blir det enkelt att matcha workstation mot behov.

Gustaf Hofman-Bang berättar att Precision 5750 ofta är ett bra val av mobil workstation eftersom det är en av de tunnaste och lättaste 17-tummarna på marknaden i detta segment. 17-tumschassit ger samtidigt gott om rum för de mest kraftfulla komponenterna, vilket gör denna workstation både bärbar och mycket kraftfull.

– På workstationssidan har vi allt från instegsnivå hela vägen upp till väldigt avancerade workstations, både i mobila och stationära modeller, men även modeller för rackmontering. Men en produktserie som vi är ganska ensamma om är just dessa tunna och lätta mobila workstation-modeller, såsom de i Precision 5000-serien.