Den snabba tekniska utvecklingen håller på att förändra vår värld på ett sätt som vi inte har upplevt tidigare. Snart kommer maskiners intelligens överstiga människans, vilket bland annat innebär att de kan förbättra sig själva på ett sätt som inte är förutsägbart.

Det är några av de saker som Peter Falk, chef för affärsutveckling och innovation på Atea, kommer tala om på eventet Atea IT-arena. Enligt Peter Falk började den tekniska utvecklingen gå riktigt fort 2016, en exponentiell effekt som hänger samman med Moores lag som i princip säger att en processors hastighet fördubblas ungefär var 18:e månad, och kostnaden för den halveras under samma tid.

– I dag kan vi skapa tekniska lösningar som vi inte kunde tänka oss för bara ett eller två år sedan, säger Peter Falk. För personer/företag som har en mycket god idé, kompetens och tillgång till visst kapital innebär detta att de kan slå undan benen på stora etablerade företag med en innovativ affärsmodell.

Utvecklingen tar sig många uttryck. Ett exempel är att alla människor kommer vara fullständigt beroende av en digital assistent om kanske tio år. Din digitala assistent sköter en mängd saker åt dig, som att boka service för bilen och att sammanställa din självdeklaration.

En del av den här tekniken finns redan. Ett exempel är AI-assistenten Google Duplex som kan föra naturliga samtal med en röst som låter helt mänsklig. Den kan prata med människor på telefon utan att dessa förstår att de samtalar med en maskin.

Atea IT-arena 2018 arrangeras på 15 orter landet runt – anmäl dig till det event som är närmast dig

Sedan flera år kommunicerar vi ofta med mjukvarurobotar utan att reflektera så mycket över det, till exempel när vi beställer en resa över nätet.

– Allt som kan automatiseras kommer också automatiseras. Många jobb kommer försvinna – men jag tror att det samtidigt uppstår lika många nya jobb.

Vi är på väg mot en så kallad teknisk singularitet, en framtida tidpunkt då det sker en intelligensexplosion som innebär att maskiners intelligens överstiger människans, och att maskinerna kan förbättra sig själva på ett sätt som inte är förutsägbart.

– Inte alla, men många forskare och experter är överens om att detta faktiskt kommer ske, kanske runt år 2045. Vissa av dem tror att den tekniska singulariteten leder till att mänskligheten utplånas för att vi inte kan kontrollera maskinerna.

– Men andra bedömare anser att vi alltid kommer kunna kontrollera AI. Jag är själv optimist i grunden. AI är sannolikt det bästa som kan hända mänskligheten. Maskinerna tar fram de lösningar och producerar de varor och tjänster som vi behöver. Det kan leda till att medborgarlön blir verklighet, för vi kommer inte behöva arbeta längre.

– Hela vår värld håller på att förändras på ett sätt som vi inte har varit med om tidigare, säger Peter Falk. Det som kommer hända under de närmaste 50 åren blir häftigare än allt som tidigare har hänt i mänsklighetens historia.

Peter Falk är huvudtalare på eventturnén Atea IT-arena. Som det kommer han att berätta mer om hur ny teknik kommer att förändra våra liv. Han kommer att inleda eventet på 15 orter runt om i landet från den 12 september till den 7 november. Temat för eventet är hållbar innovation. Det riktar sig till hela it-avdelningen och alla andra på företag och organisationer som brinner för digitalisering och it. Besökarna får träffa Ateas specialister och marknadens ledande leverantörer. De får lyssna på flera talare, och har möjlighet att besöka ett antal seminarier.

Anmäl dig till Atea IT-arena 2018