Vilka teknikprylar står på butikshyllorna om fem år? Hur ser våra digitala liv ut? Kenneth Pernyér på ASSA ABLOY är en av flera nyckelpersoner i den här utvecklingen.
Det pågår en kraftig digitalisering i samhället och den blir allt mer påtaglig för individen. Vi har övervakningskameror hemma som styrs av rörelser, smarta sensorer som reglerar belysning och värmesystem utifrån var vi befinner oss, samt dörrlås som kontrolleras direkt från mobiltelefonen. Vår vardag blir allt mer tekniskt avancerad samtidigt som den också blir mindre komplicerad.
ASSA ABLOY arbetar med att utveckla produkter och tjänster som gör våra liv smidigare och ligger ständigt längst fram vid den tekniska utvecklingen.
– Det är ett omväxlande och roligt arbete. Jag gör allt från utveckling och forskning på nya koncept till att träffa kunder och samarbetspartners, säger Kenneth Pernyér som arbetar som systemarkitekt hos ASSA ABLOY.
Kenneth Pernyérs arbete är de produkter som kommer ut på marknaden först om två till fem år han har därför en bild av vår närmaste digitala framtid.
– Jag tror att det kommer att handla mycket om nya tjänster. Tjänster likt de vi ser idag, men även nya omkullkastande, så kallade disruptive, ett slags fortsatt spår på det vi ser nu med tjänster som Mathem, Airbnb och Uber. Bekvämlighet och nytta är starka drivkrafter. Vi hoppas att den teknik kring lås vi tar fram kommer öppna upp för nya tjänster och kanske lite oväntade aktörer. Till exempel att vi delar låsbara resurser med varandra, kopplat till finansiella transaktioner, med mer löskopplade aktörer än tidigare, säger Kenneth Pernyér och ger ett exempel:
– Låt säga att du vill hyra ut din parkeringsplats hemma dagtid när du är på jobbet – eller din gräsklippare.
Det är ett av delprojekten vi arbetar med just nu. Möjligheten för en individ eller att dela med sig av sina låsbara resurser och få betalt för det.
Arbetet med morgondagens prylar är utmanande
Ett annat spännande projekt är digitala dörrlås. Där har det redan kommit ut en hel del på marknaden. Idag kan du hitta flera lås som går att låsa och låsa upp med mobiltelefonen. Fördelarna är flera. Det är enkelt att dela ut tillfälliga digitala nycklar till exempelvis hantverkaren, och du kan se att ungarna kommit hem ordentligt från skolan.
Men det finns många utmaningar när man ligger i bräschen.
– Många är till exempel oroliga över säkerheten, trots att det egentligen är betydligt enklare att kopiera en fysisk nyckel eller att krossa ett fönster än vad det är att försöka hacka ett digitalt lås – de seriösa tillverkarna har flera säkerhetslager ovanpå radioprotokollen. Men jag tror att den oron är övergående. Det är ofta så med ny teknik innan folk har vant sig, säger Kenneth Pernyér.
En annan utmaning är den rent tekniska. När de utvecklar den här typen av lås för framtiden tittar de självklart på nya smarta funktioner. En sådan skulle kunna vara att låset öppnar sig automatiskt när du kommer hem från jobbet.
– Hur får vi låset att förstå att det ska öppna sig när du kommer gåendes mot dörren bärandes på tunga matkassar, men inte när du planterar en blomma i rabatten bredvid? Det är sådana utmaningar vi möter, men som också gör arbetet väldigt roligt, säger Kenneth Pernyér.
För att komma runt problemen använder sig ASSA ABLOY av den forskning som finns, hittar en lösning som kan fungera, testar den och utvärderar.
ASSA ABLOY arbetar också mycket med att koppla ihop redan existerande produkter med smarta funktioner i låsen.
– Låt säga att brandlarmet går. Då skulle det kunna skickas ut en tillfällig digital nyckel till grannen så att den kan gå över och kolla till huset, säger Kenneth Pernyér.
Han tror att den fysiska nyckeln har spelat ut sin dominerande roll om fem år.
– Om jag får spåna så skulle jag säga att vi öppnar dörren med en wearable eller mobiltelefonen, att det är standard. Och så har det kommit massor av nydanande tjänster där entreprenörer tagit fasta på det nyckellösa samhällets alla fördelar.