Varje tjänst som skapas i ett Internet of Things-projekt måste separeras från andra för att visa hur tjänsten mår. Det är ett av råden från Eric Michélsen, som drivit industriella IoT-projekt långt innan begreppet började användas.

Internet of Things, IoT, öppnar för en ny typ av konsultbolag. De kan närmast beskrivas som en syntes av teknikkonsulter och it-konsulter med tillräcklig bred kompetens för att driva den här typen av projekt.

Ett exempel är Vinnter i Göteborg. Eric Michélsen, vd för bolaget, har gedigen erfarenhet av IoT utifrån ett industriellt perspektiv.

Eric Michélsen, VD på Vinnter

– Vi har kompetens inom hårdvara, kommunikation, molnlösningar och affärsmodeller, säger Eric Michélsen.

Som exempel på ett uppdrag lyfter han ett industriföretag som har tillverkat en egenutvecklad mekanisk produkt i 40 år men som nu ska anslutas till nätet. Det innebär att den behöver en app för kontakt med sina kunder. Det skapar en ny affärsmodell.
– Försäljningen skiljer sig från att sälja en mekanisk produkt och skapar en ny relationsdriven affärsmodell. Kunden behöver hjälp med att se allt från varumärkeshantering, drift dygnet runt, dataanalys, prissättning till att bygga ett callcenter, säger Eric Michélsen och berättar att det är viktigt att ha perspektivet utifrån in och inte tvärtom.

Han har sett projekt där de samarbetande leverantörerna börjat med att bestämma hur mycket de ska ha i intäkter. När sedan alla inblandade har bestämt hur mycket de ska ha, visar det sig att tjänsten blir för dyr för kunden.

Självfallet har kostnaden för både sensorer, uppkoppling och kommunikation minskat. Även den förbättrade batteritekniken ger bättre förutsättningarna. Men det är inte alltid säkert vilka tjänster överlever. I många fall är det interna tjänster som lever upp till avtalad service och support.

Han framhåller också vikten av att så tidigt som möjligt separera tjänsterna, så det är möjligt att göra en ROI-analys på var och en.
– När tjänster är inbakade i varandra, eller döljs i den fysiska produktens affär, är det svårt att se hur var och en av tjänsterna verkligen mår.

Komplexiteten i IoT-projekt, bristen på standarder och olösta säkerhetsproblem medför nya former av partnerskap och samarbeten. Ett sådant är samarbetet mellan Vinnter och Nagarro.
– De tillför kompetens inom integration. Medan vi kommer från den hårdvarubaserade teknikutvecklingen, så kommer Nagarro från it-stacken, säger Eric Michélsen

Kanchan Ray, från Emerging Technologies på Nagarro, anser att vi idag befinner oss på den tredje generationens IoT-plattform där maskininlärning och analys är viktiga komponenter.

Han framhåller vikten av att analysera data. Det kan vara både data som kunden redan har eller samlar in.
– Intelligens måsta tillföras och vi utvecklar intelligenta verktyg för analys, som får data att berätta sin historia, säger Kachan Ray.

Nagarro och Vinnter är partners på konferensen IoT 2017 som arrangeras 20 april i Köpenhamn och 4 maj i Stockholm. Konferensen samlar både svenska och internationella experter och här kan du få inblick i hur människor, processer, data och enheter kommunicerar – hur du kan ändra din affärsmodell enligt en relevant och lönsam IoT-lösning. För en kostnadsfri inbjudan, kontakta oss på reachout@nagarro.com

Läs mer om IoT 2017