Vill man åstadkomma en förändring måste man få med sig människorna – oavsett om det handlar om digitalisering, hållbar livsstil eller något annat. Det visades med tydlighet på Cygates event Connect2IT.

Efter att förra året ha förvandlat ”buzzwords till business” var årets tema för Connect2IT ”Digitala hjärnor och analoga hjärtan – kultur och ledarskap som bygger passion för hållbar förändring”.

Den röda tråden, som alla talare kom tillbaka till på olika sätt, var kopplingen mellan teknik och människa. Världsledande teknik räcker inte om ledarskapet eller viljan att förändras hos medarbetarna saknas.

Ta del av känslan på Connect2IT och se föreläsningarna i efterhand här

Här är ett smakprov på vad som hände under Connect2IT. Vill du läsa och se mer, klicka här.

Huvudtalaren Jonas Hammarberg jämförde digitaliseringens disruptiva kraft med de förändringar som ångmaskinen och elektriciteten gav upphov till. När förutsättningarna förändras radikalt krävs ett nytänkande och snabba åtgärder för att överleva.

Se 5G som en digital plattform där vi kan få ihop telekom och IT och på så sätt skapa helt nya möjligheter, uppmanade Telias Andreas Dahlqvist och Cygates Kåre Nordström.

Telias Andreas Dahlqvist och Cygates Kåre Nordström visade hur teknikutveckling i form av 5G och Wi-Fi 6 skapar nya förutsättningar, och möjligheter, för företag. Tiden är förbi när man behövde ta hänsyn till vad tekniken klarar av. Från och med nu är verksamhetens behov styrande och det handlar om att skapa en teknisk lösning som uppfyller dessa.

I den gamla it-enheten fanns ett stort fokus på att styra och samordna, idag fokuserar vi på att stödja och stimulera.

Fredrik Ekström, enhetschef Arkitektur och systemutveckling, Norrköpings kommun.
Cygates konsultchef Theresia Holm var åhörarnas röst på scenen under Connect2IT.

Att utgå från verksamhetens behov är precis vad Norrköpings kommuns digitaliseringsenhet har gjort. Fredrik Ekström, enhetschef Arkitektur och systemutveckling, berättade om förändringsresan som har pågått under ett års tid.

– Det gäller att inse att vi är till för verksamheten. I den gamla it-enheten fanns ett stort fokus på att styra och samordna, idag fokuserar vi på att stödja och stimulera, förklarade han.

Läs mer om Connect2IT 2019 och se föreläsningarna här

Förändringarna har lyckats bland annat tack vare att man jobbar med medledarskap.

– Det handlar mycket om att bygga en kultur och en trivsam arbetsplats. Jag är väldigt sällan inne och petar i detaljer. Och vi ser inte saker som omöjliga utan vi ser det som möjligt, avslutade Fredrik Ekström som fick höga betyg av besökarna på Connect2IT.

Lars Hubinette från Handelsbanken gav ett annat exempel på betydelsen av kommunikation mellan människor för att få till stånd en förändring. I ett kundprojekt arbetade två team mot liknande men inte samma mål och utmaningen var att få dem att samarbeta mot ett gemensamt mål. Det lyckades och framgångsreceptet den gången var bowling efter jobbet, ett gemensamt projektrum samt massor av analog kommunikation.

Rebecka Carlsson, i bakgrunden Lars Hübinette, Handelsbanken.

Allra starkast intryck gav Rebecka Carlsson, eventets moderator, som lyfte fram den exponentiella teknikens kraft. Hon kopplade det till den globala hållbarhetsutmaningen så att det stod klart för alla åhörare att företag som arbetar aktivt med hållbarhet blir attraktiva och framgångsrika.

Connect2IT arrangerades i Göteborg 8 oktober och i Stockholm 17 oktober.