Enligt konsultföretaget Gartner kommer det att finnas 25 miljarder uppkopplade saker i världen redan 2021. Redan nu finns det otaliga Internet of Things-lösningar som vi inte alltid tänker på. Men hur lyckad en IoT-lösning än är, handlar inte längre enbart om tekniken.

Redan i dag tillämpas tekniken på flera områden i samhället och finns i allt från hissar och elmätare till betalterminaler, hushållsapparater och nytillverkade bilar. Och med en allt ökande mängd uppkopplade enheter, ökar även möjligheterna att skapa nya lösningar.

Nya affärsmodeller, nya lösningar, nytt samhälle

Marie Sandå är kommersiellt produktansvarig på IoT Connectivity på Telias Division X, där man bland annat utvecklar nya IoT-lösningar.

– Det som driver mig är att hitta nyttiga användningsområden för IoT. Att ta reda på hur företag kan bli mer effektiva i sina nuvarande affärsmodeller, eller att hjälpa dem att hitta nya, säger hon.

Och Internet of Things-lösningar kan ha betydelse för en av vår världs stora frågor. En undersökning gjord av World Economic Forum 2018 tar upp att många av de Internet of Things-lösningar som finns i dag går att koppla till flera av FN:s globala mål för hållbarhet.
Exempel på sådana lösningar är uppkopplade fastigheter, eller ”smarta byggnader”. Här vet vi att det går att uppnå en effektivare och smartare förvaltning, till exempel när det gäller uppvärmningen.

– Används alla rum i fastigheten, eller finns det utrymmen som kan stängas ner så att man kan spara energi, säger Marie Sandå.

Andra tillämpningar rör bättre hantering av avfall. Det har gjorts flera tester på avfallshantering i Europa med sensorer på soptunnor som signalerar när de behöver tömmas.

– Det är både effektivare och bättre för miljön om man kan optimera sin rutt och bara tömma de kärl som är fulla.

Så kan ni effektivisera hållbart med hjälp av IoT

Kostnadseffektiv IoT

Marie Sandå, kommersiellt produktansvarig på IoT Connectivity på Telias Division X.

IoT skapar även möjligheter för företag att utveckla sina produkter och anpassa dem bättre till användarna. Men IoT är en utmaning och många företag behöver ofta stöd, eftersom det är lätt hänt att de fokuserar på fel knutar.

För att lyckas handlar det enligt Marie Sandå om att tänka långsiktigt och att kunna hantera sina uppkopplade enheter och sin data på ett kostnadseffektivt sätt. Det handlar inte bara om teknik eller data:

– Om du utvecklar en produkt som är tänkt att säljas över hela världen, kan det lätt bli komplicerat att koppla upp dem. Man måste ta hänsyn till länders lokala lagar och regler för roaming samt göra flera avtal och tekniska integrationer med olika operatörer runt om i världen, för att kunna hantera allt, säger Marie Sandå och fortsätter:  

– Då behövs en lösning som gör det enkelt och effektivt att koppla upp produkter globalt. Det kan vi erbjuda på Telia. 

Läs mer här om hållbar automation

Eftertanke bästa starten

Marie Sandå har ett råd till företag som står i begrepp att påbörja sin IoT-resa:
Tänk efter och samarbeta.

– En del kunder vet vad de vill göra eller vad de saknar. Men ofta finns en osäkerhet kring vad som krävs för att komma igång eller om företaget är organiserat på bästa sätt för att klara det.
– Jag uppmanar alla att ta hjälp, testa mycket och viktigast: reda ut vad man vill ha ut av lösningen.

Uppkopplat, hållbart och smart – så kan ni effektivsera med IoT. Läs mer här.

Tre missuppfattningar om IoT, enligt Marie Sandå

  • Att det bara handlar om hårdvara: IoT är tvärtom en hel lösning som omfattar alla delar av en tjänst. Man måste tänka end to end. Hårdvaran, är bara det första steget.
  • Att det är enkelt, bara plug and play: Det är i själva verket ganska komplext, och det är vad man vill lösa med hjälp av tekniken som är viktigt, inte tekniken i sig själv. IoT är en väg för att komma åt data som kan hjälpa en att fatta nya datadrivna beslut.
  • Att man alltid kan räkna med lång batteritid inom Low Power Wide Area-nätverksteknologi: Visst finns det potential för väldigt lång batteritid med till exempel Narrow Band IoT. Men det bygger på att man bygger sin lösning på rätt sätt och utnyttjar tekniken på rätt sätt, och inte samlar in stora mängder data så ofta.