Det håller på att hända något med it. I snabb takt förvandlas den gamla välkända termen till bt, eller business technology, och ingen lämnas oberörd.

Där it har fokus på kostnadskontroll, prestanda och ett inifrån-och-ut-tänk har bt fokus på affär, tjänster och utifrån-och-in. Kundupplevelse och ökad omsättning är nyckelkomponenter i den affärsdrivande tekniken.

– Reducerad kostnad hamnar långt ner på listan när vi frågar kunderna om vad som är viktigt. Främst vill man använda den affärsdrivande tekniken till att bli snabbare och mer agil, tätt följt av att ge användarna bättre kvalitet på tjänsterna. Här kommer också prestanda in eftersom tjänsterna måste vara responsiva och tillgängliga, säger Roger Samdal, Senior Strategic Partner SE Nordics & Baltics, VMware.

Förenkla infrastrukturen
Målet är att förenkla infrastrukturen. Det är nödvändigt för att producera it-tjänster snabbare, mer agilt och göra tekniken affärsdrivande. Det är samma drivkraft som gör att många väljer att flytta ut sin it, eller bt, i molnet.
– Men många vill ha kvar kontrollen över sitt data, vilket det kan finnas flera olika skäl till. Vi har en hel del kunder som sliter med att leverera samma flexibilitet och snabbhet som en molntjänst, fast internt. Det är därför man vill införa en hyperkonvergerad it-miljö. Det gör det möjligt att nå dit, säger Roger Samdal.

Om du öppnar dörren till ett av Amazons, Googles eller Microsofts datacenter så kan du se att de byggt sin infrastruktur precis på det här sättet. Även om de inte använder termen hyperkonvergerad är det samma grundtänk. Det gamla sättet, att bygga it i silos där nätverk, server och lagring separeras, är sedan länge kasserat.
– Det sättet att bygga it på är en återvändsgränd. I goda exempel ser vi investeringar som ger en prestandaökning på 30 procent. Med hyperkonvergerad infrastruktur ser vi istället prestandaökningar faktor 20 till 40. Vi har haft vissa kunder som först trott att något varit fel, en rapport som tidigare tog flera minuter att ta fram är klar på ett ögonblick. Systemet går att bygga så extremt mycket snabbare, säger Roger Samdal.

Kritiska system välj hyperkonvergerat
Även om det går att drifta en hyperkonvergerad miljö på sin befintliga hårdvara genomför 70 till 80 procent ett byte i samband med skiftet till den nya infrastrukturen.
– Det krävs givetvis ett arbete att få miljön på plats, men när det väl är klart kan de allra flesta laster köras i en hyperkonvergerad infrastruktur. Inte minst finns ett stort intresse inom offentlig verksamhet där man beroende på lagar och regelverk inte kan flytta till en molntjänst. Inte sällan handlar det om verkligt kritiska system, som inom sjukvården, så vi kan lugnt säga att plattformen är stabil, säger Roger Samdal.

Stabilitet är kanske det främsta skälet till att många just väljer VMware för att bygga sin hyperkonvergerade infrastruktur. 80 procent av VMwares kunder använder deras virtuella servrar och vet att mjukvaran håller hög kvalitet. Hyperkonvergerat blir ett naturligt nästa steg.

Expertens tre favoriter med hyperkonvergerad infrastruktur

  • Användarupplevelsen är mycket bättre
  • Prestanda är 20-40 gånger snabbare än det du är van vid
  • Affärsverksamheten kan få ut tjänster mycket snabbare till ett lägre pris

Läs mer: 10 tips till hyperkonvergerad infrastruktur