I dag finns det Point of Sale (PoS)-system, det vill säga butiksdatasystem, som har en kombination av design och funktion som höjer sig över andra liknande produkter. Det har lett till en ökad efterfrågan.

Point of Sale-system används inom många olika verksamheter, såsom detaljhandel, restaurang och hotell. De nya produkterna har de funktioner som marknadens aktörer behöver, och en helt ny modern design.
– Det har lett till en rejält ökad efterfrågan på dessa system. Våra kunder är alltmer intresserade av snygg design. Det blir allt viktigare i butiken och för vissa tillför ett kassasystem i vitt utförande ett designelement som matchar deras övriga butiksprofil. Systemen kan användas både i kassalinjen och som self checkout. Behovet av maskiner för self checkout ökar och där är designen extra viktig eftersom de används av kunderna själva, säger Stefan Jeleby, Category Manager Client Solutions, HP Sverige.

En helhetslösning

En helhetslösning består av en kassaapplikation och ett betalsystem som kommunicerar med bankerna. HP levererar hårdvaran bestående av produktfamiljen HP Engage Retail.

Huvudprodukten heter HP Engage One. Den har en enda kontakt från huvudenheten som hanterar all kommunikation med de matchande tillbehören, såsom kvittoskrivare och handscanner.

En ny produkt är den flexibla plattformen HP Engage Go, som kan hanteras som en stationär kassa med de anslutna tillbehören. Huvudenheten kan även användas som en mobil enhet som medarbetaren kan ta med sig ut i butiken eller restaurangen för att serva kunderna.
– Exempelvis kan en kund titta på en röd klänning i en klädbutik. Då kan butiksmedarbetaren ta med sig den mobila enheten till kunden och visa att klänningen även finns i andra färger och modeller. Sedan genomförs betalningen på den mobila enheten som kommunicerar trådlöst med en kvittoskrivare.

En lösning för de mindre företagen

HP Engage One Prime är en ny plattform riktad mot små- och mellanstora företag.
– Det kan exempelvis vara frisörer, mindre blomsterhandlare och andra typer av mindre butiker, fortsätter Stefan Jeleby. Vi vill kunna erbjuda dessa kunder en produkt till lägsta möjliga kostnad, därför är den bl a baserad på Android 8.1.

Det finns ytterligare en modulär plattform – HP Engage Flex Pro – som kan konfigureras på en mängd olika sätt. Bland annat finns en växande efterfrågan på externa kunddisplayer inom såväl dagligvaruhandel som restaurang och hotell.
– Det kan vara 7-tums- eller 10-tums- eller ännu större skärmar som riktas mot aktörernas kunder. Ibland bara med information, reklam eller erbjudanden. Men ofta är det touchskärmar som tillåter interaktion med kunderna, säger Stefan Jeleby.

Vill du veta mer om HP POS?