Du behöver inte veta hur din digitala transformation ska se ut. Men du behöver skapa rätt förutsättningar för den redan nu. Väntar du kan det vara för sent.

Vi vet inte mycket mer om framtiden än detta: mycket kommer att se väldigt annorlunda ut jämfört med idag. Förändringarna som sker nu som en del av digitaliseringen, påverkar inte bara företag och privatpersoner, utan hela samhällen.

Förändringen är ingen trend, den markerar ett skifte. Annika Gruvstad, teknikchef, på Cisco, talar om den fjärde industriella revolutionen.
– När vi frågade företagsledare om deras syn på utvecklingen svarade de att fyra av tio av de största bolagen i världen förmodligen kommer att vara borta om fem år, som ett resultat av att de inte har hängt med i digitaliseringen, säger hon och refererar till en undersökning utförd av Global Center for Digital Business Transformation.

Ingen bransch står utanför
Vi har redan sett hur företag och hela branscher har gått omkull. Musikbranschen är kanske det främsta exemplet. Resebyråer har det väldigt tufft, liksom taxinäringen och inte minst bankerna.
– Det finns ingen bransch som inte påverkas. Till och med elnätsoperatörer kommer att få det tufft, spår Annika Gruvstad och pekar på hur företag som Tesla utvecklar batterier avsedda att lagra hushållsel från solpaneler.

Grunden måste stå klar när idéerna kommer
Det finns gott om exempel på hur digitaliseringen redan påverkat oss – företag såväl som privatpersoner. Samtidigt går det inte att förutse vilka nya affärsmodeller och erbjudanden som varje enskilt företag behöver utveckla för att hänga med. Men ett är i vart fall klart. Varje företag behöver vara förberett och anpassat för förändring. Det handlar om såväl organisation som tekniska plattformar. Annika Gruvstad påpekar att grunden måste byggas för att de idéer som sedan utvecklas ska kunna förverkligas.

Snabbhet a och o
– Nu räcker det inte att kunna sjösätta en ny funktion eller process inom ett år. Det måste snarare kunna ske inom veckor, säger Annika Gruvstad och lyfter ett exempel. När en stor internationell kafékedja insåg att de tappar många kunder som tvingas köa, utvecklade de en app och tillhörande processer för att kunderna kunde förbeställa sitt kaffe.
– Det tog inte mer än ett par månader från idé till dess att appen gick att använda i tusentals kaféer, säger Annika Gruvstad.

Det hade aldrig gått om de inte haft en teknisk plattform som var anpassad för den typen av förändring.

Annika Gruvstad hävdar att liksom kaféjätten behöver varje företag se över sin it-miljö och anpassa den för det som måste komma. Just nu spelar det faktiskt inte så stor roll att du inte vet vad det är.

Testa om ditt nätverk är framtidssäkert