Backup i moln illlustration

Molntjänster är oftast ett säkrare och billigare alternativ än att sköta IT-drift och IT-underhåll lokalt. Det gäller inte minst för mindre företag som inte har en chans att investera i IT-säkerhet på samma nivå som de stora leverantörerna av molntjänster. Vad många dock glömmer är att molntjänsterna inte omfattar traditionell backup.

Ingen traditionell backup i molnet

En vanlig föreställning är att traditionell backup och återställning ingår automatiskt i molnet och att molntjänstleverantörer som Microsoft har koll på det. Men riktigt så ser det inte ut. I till exempel Office 365 sparas raderade filer i ungefär 30 dagar. Microsoft gör utöver det backuper för sin egen drift men dessa backuper är normalt inget som Microsoft tillhandahåller för sina kunder. Du behöver alltså fundera igenom vilken backup-lösning ni behöver lägga till vid migrering till molnet.

Ransomware ett allt större hot mot datasäkerheten

Backup kan behövas av flera skäl. Ett skäl kan vara oavsiktligt raderade dokument och filer. Någon kanske tömmer en papperskorg oavsiktligt eller så raderar en anställd som ska sluta alla sina mail. Med backup kan du se till att återläsa dokument.

Ett annat skäl till backup är att skydda företaget mot organiserad brottslighet. Ransomware och utpressnings-program som skickar ut kryptovirus har gått och blivit de största hoten mot IT-säkerheten. Saknas backup är de enda alternativen att radera innehåll eller att betala utpressarna om du absolut inte kan leva utan tillgång till informationen. Det sistnämnda kanske inte är aktuellt med tanke på att du i så fall är med och finansierar brottslig verksamhet. 

Backup är i praktiken det enda effektiva skyddet när kryptovirus väl har invaderat IT-miljön vilket är varför vi tillhandahåller backup både i vår tjänst Office 365 as a Service och i vår helhetslösning Modern Workplace.

Ett annat sätt att skydda sig mot exempelvis ransomware är att se till att backup inte behövs genom att sätta upp olika säkerhetsspärrar som ser till att dina användare inte kan klicka på exempelvis phishing-länkar. Risken är dock stor att säkerheten kommer före användarvänligheten och att du skapar en arbetsmiljö som dina användare inte trivs i. Dagens anställda vill kunna jobba på sitt sätt. På vilken enhet som helst. Överallt. I den här artikeln kan du läsa mer om hur du får säkerhet och användarvänlighet att gå hand i hand.