Att tänka utanför den berömda boxen är egentligen ett konstigt uttryck – för vem skapar boxen om inte vi själva? Entreprenören och innovatören Mikael Genberg kommer definitivt att vända upp och ner på en del vedertagna sanningar när han delar med sig av vad som krävs för att förvandla vision till verklighet på Sveriges största it-event: IT-arenan.
Mikael Genberg är en man av visioner, och inte vilka visioner som helst. Med flertalet undervattenshotell i bagaget drömmer han numer om att sätta ett hus på månen. Inte osannolikt, om man tänker in att hans största talang är att skapa förutsättningar där de tidigare saknats. Något som har likheter med IT-branschen där man hela tiden ställer höga krav på nya och snabba, kreativa lösningar.
– Att vara konstnär och entreprenör kan innehålla så oerhört mycket eller lite, men en kreativ entreprenör, en kreativ konstnär och en kreativ person inom it-branschen är på många sätt lika som bär. Konstnären har kanske, traditionellt sett, störst möjligheter att befinna sig i sitt kreativa tillstånd men en bransch som it ter sig minst lika lekfull och kreativ idag.
Förutom fysisk möjlighet att släppa loss sin kreativitet handlar mycket om att inte sätta mentala begränsningar för sitt eget mod och sin egen kreativitet, menar Mikael.
”Vi har en massa förutfattade meningar om oss själva och vår kapacitet, vilket ställer oss själva i vägen för våra möjligheter. Det måste vi sluta göra”
Ta del av det senaste inom trender, teknik och inspiration
– Anmäl dig till Atea IT-arena
Likt och ändå olikt
Mikael blir den första inspirationstalaren som deltar på en digital IT-arena. Till följd av årets pandemi kommer nämligen IT-arenan att bestå av ett antal livesändningar på webben istället för en fysisk turné I övrigt är det mesta sig likt: Arenan vänder sig fortsatt till hela it-avdelningen oavsett roll och andra it-intensiva medarbetare i verksamheten. Och även i år kommer dagen att bjuda på det senaste inom trender, teknik och innovation.
”Mod är en färskvara som uppstår när man tvingas göra det man inte trodde sig själv vara kapabel till.”
Den som deltar kommer att kunna välja och vraka mellan inspirerande pass på tre olika tekniknivåer, och ämnen såsom multicloud på riktigt och resfria möten (såhär blir du världsbäst). Det övergripande temat ”Äg din väg” är tydligt influerat av hur pandemin påverkat såväl offentliga som privata verksamheter, och syftet är att inge mod hos svenska it-avdelningar att våga välja en tydlig riktning.
Mod kan födas ur kris
Den digitala IT-arenan är ett exempel på hur värdföretaget Atea behövt tänka om i pandemitider för att anpassa sig till nya förutsättningar och våga pröva nya vägar. Vi frågade Mikael; kan en pandemi göra ett samhälle modigare?
– Det påverkar oss alla olika men att ”nöden är uppfinningarnas moder” är ett talesätt som jag absolut tror vi kommer att få belägg för när vi ser vad pandemin har skapat. I kulturhistorien finner man exempelvis att många av historiens bästa och modigaste böcker skrivits under krissituationer. Mod är en färskvara som uppstår när man tvingas göra det man inte trodde sig själv vara kapabel till, och många kommer förhoppningsvis i framtiden se detta som ett positivt tvång som tog människan ut ur invanda mönster.
Vill du bli inspirerad att våga kliva ur din comfort-zone och bli vassare på att tänka stort kring dina drömmar och vad som är möjligt?
Mikaels tre tips till den som vill bli modigare:
- Om någon annan kan så kan väl jag också. Hur svårt kan det vara?
- Våga vara naiv och ställa ”fel” frågor även till sig själv för att bryta mönster och hamna i nya tankebanor.
- När du tänkt så stort du kan, ta i igen och tänk ännu lite större!