Allt fler företag upptäcker att en kraftfull arbetsstation är ett bättre arbetsredskap än en persondator. Intresset har delvis ökat för att det i dag även finns mobila arbetsstationer.

Försäljningen av arbetsstationer har ökat konstant de senaste tio åren. Under de senaste två åren har försäljningen accelererat. Analysföretaget IDC förutspår att den kommer öka med 20 procent i år.

Det växande intresset för arbetsstationer hänger samman med den pågående digitaliseringen som direkt påverkar verksamheten i många branscher, till exempel byggbranschen och tillverkande industri. Företagen behöver kraftfulla datorer för produktutveckling, simuleringar och alltmer komplexa beräkningar.
– Något som har bidragit till den snabbt ökande försäljningen är att det har kommit många nya typer av arbetsstationer, bland annat tunna och lätta mobila modeller, säger André Betancourt, affärsutvecklingschef Workstations, Lenovo Sverige.

André Betancourt, affärsutvecklingschef Workstations, Lenovo Sverige

Då behövs en arbetsstation
En vanlig persondator har ofta en prestanda som är tillräcklig för att kunna utföra normala kontorsuppgifter på ett bra sätt. Men om en persondator ska hantera till exempel mycket stora Excel-filer, 3D-ritningar i realtid, artificiell intelligens, deep learning eller renderingar börjar det gå trögt. Då är lösningen en arbetsstation med de senaste processorerna från Intel och professionella grafikkort.

Oberoende mjukvarutillverkare kan testa vilken hårdvara som klarar av att köra deras produkter. Den hårdvara som uppfyller kraven får en så kallad ISV-certifiering (Independent Software Vendor).

De mobila arbetsstationerna som finns i dag har möjliggjorts av att det kommit en ny generation Intel-processorer. När man utvecklar bärbara arbetsstationer är målet att de ska ha så mycket prestanda som möjligt utan att bli för tunga och otympliga.
– Tidigare har det främst varit kontorspersonal och vanliga konsumenter som har använt bärbara datorer. Men nu ökar behovet av sådana även för användare av arbetsstationer. De behöver också kunna resa och ha möjlighet att arbeta där de råkar befinna sig för stunden utan att behöva oroa sig för prestanda, batteritid eller uppkoppling.

Trenden mot molnet
Generellt går utvecklingen mot att allt fler applikationer och arbetsuppgifter läggs i molnet. Men prestandan på en arbetsstation lär inte flyttas till molnet i någon större utsträckning den närmaste tiden, eftersom det inte går att garantera en ständig internetuppkoppling.
– Längre fram tror jag på en form av prestanda-hybrid, det vill säga arbetsstationer som har prestandan både i hårdvaran och i molnet. Till dess fokuserar vi på Lenovo på att fortsätta tillverka och utveckla nya kraftfulla och hållbara arbetsstationer man kan lita på i alla lägen, säger André Betancourt.

Hitta rätt workstation för dig