“Vi är ett teknikföretag”1 har Lloyd Blankfein, VD på investmentbanken Goldman Sachs, uttalat vid flera tillfällen.

Det finns fog för hans uttalande. Av 33000 anställda är 9000 ingenjörer och programmerare. Banken har alltså fler anställda som jobbar med teknikfrågor än Facebook.
– En demografi i förändring och en ny generation kunder sätter press på förändring av finansbranschen. Transformationen står i fokus och konkurrensen är stenhård och nyckeln är att hitta kundens ändrade förväntningar av transformation. Finans- och försäkringsbranschen måste nu erbjuda konkurrenskraftiga digitala tjänster och parallellt jobba med att radikalt uppfinna och omvandla sig själva inför framtiden, säger Manasee Dash, Global Lead– Financial Services Industry Product Marketing hos VMWare.

Tre utmaningar i transformationen
Finans- och försäkringsbranschen förvandlas till en teknikbransch där digital transformation står i centrum. Möjligheterna är enorma, men det finns också stora utmaningar. Här är de tre främsta.

Växande säkerhetshot
Banker och försäkringsbolag är redan idag väldigt utsatta för it-attacker och riskerna ökar i takt med att betal- och finanssystem blir mer digitala. Många handlare hanterar inte kontanter och hushållen har inte kontanter hemma. Sker en störning i it-systemen kan det få mycket stora konsekvenser.

Manasee Dash, Global Lead– Financial Services Industry Product Marketing.

Samtidigt har många gamla it-system som inte står emot de attacker som sker idag och det sker en hel del incidenter.
– Säkerhet måste byggas in i it-infrastrukturen för att ge skydd överallt, från användare och deras enheter, över nätverk och den infrastruktur där data ligger. Det går inte längre att lappa, laga och lägga på säkerhet på befintliga system i efterhand, säger Manasee Dash.

Manasee menar att det bästa sättet att säkerställa robust säkerhet och uppfylla regelverk är genom mikrosegmentering. Den här tekniken gör det möjligt att skapa virtuella segment runt arbetslaster eller nätverkssegment för att förhindra intrång och lateral förflyttning om skadlig kod tränger in i it-miljön.

Stenhård konkurrens kräver ledande teknik
Traditionella finansiella bolag lever idag med ett ålderstiget tekniskt arv. Nystartade konkurrenter har möjlighet att snabbt ta marknadsandelar eftersom de har en modern teknisk plattform.

För att möta konkurrensen och ökade krav på effektivitet, snabbhet och smidighet är ett moderniserat datacenter en nödvändig grund.
– Med rätt teknik är det möjligt att möta ökade digitala affärskrav, förbättra säkerhet, användarupplevelsen och möjligheten att skala ut verksamheten.

Med ett modernt datacenter menar Manasee Dash ett mjukvarudefinierat, virtualiserat, automatiserat och standardiserat datacenter som har en konsekvent arkitektur och operationell modell för infrastruktur och applikationsleverans. Den går också att skala ut över privata, publika eller hybrida moln.

Nya och högre krav från kunderna
Kunderna gör i allt högre utsträckning sina ärenden online och allt mer på mobilen.
Traditionella finansiella bolag behöver ersätta äldre teknik och transaktionsmodeller med en strategi där kundupplevelsen och mobilen är högsta prioritet. I praktiken betyder det att värna lojala kunder och erbjuda tjänster när som helst och på vilken enhet som helst.

I en tid av allt hårdare konkurrens måste kundupplevelsen konstant bli bättre.
– En enkel och säker företagsplattform förbättrar den digitala arbetsytan och upplevelsen både för kunder och medarbetare. Den här plattformen kan distribuera och hantera alla appar på vilken enhet som helst och ge åtkomst baserat på villkor och roller.

Banker och försäkringsbolag står inför viktiga digitala investeringar som kan bidra till ökad omsättning och lönsamhet.
– Det är ingen lätt uppgift. Men mitt tips är att välja en lösning och partner som förstår den digitala transformation finansbranschen står inför och vet vad som krävs för att uppfylla nästa generations krav från kunder, anställda och lagstiftare, avslutar Manasee Dash.

http://www.businessinsider.com/goldman-sachs-has-more-engineers-than-facebook-2015-4?r=US&IR=T&IR=T

Läs mer om digital transformation inom finansbranschen